MODA

Donateli Versace je brat u amanet ostavio veliko breme: Ona je uspjela da prevaziđe samu sebe

Tri dana nakon Đanijeve smrti, Donatela Versaće je organizovala svoju prvu reviju visoke mode u hotelu Ric Pariz

Donatela Versaće. Instagram

D. R.

23.7.2023

Pošto je bila na čelu Versace imperije kao umjetnički direktor od 1997. godine, Donatela Versaće (Donatella Versace) je nadgledala rast luksuznih linija odjeće zajedno sa širenjem na dodatke, kućni namještaj i hotele, stvarajući luksuzni brend stilom života.

Kao umjetnički direktor i potpredsjednik odbora, ona je odgovorna za cjelokupnu viziju kuće, od njenih kolekcija i imidža, ​​do njenog globalnog rasta i budućnosti u digitalnom svijetu. Ona je trenutni glavni kreativni direktor kompanije "Versace", divizije "Capri Holdingsa". "Versace" je osnovao njen brat Đani Versaće (Gianni Versace), a nakon njegove smrti 1997. Donatela je naslijedila 20 posto kompanije i postala njen glavni izvršni direktor. Ne tako dugo nakon toga postala je legenda mode.

Donatelina porodica

Ona je najmlađa od četvoro djece, rođena 2. maja 1955. godine. Njen otac Antonio je bio prodavac.

Donatela Versaće je odrasla uz dva velika modna uticaja: njena majka je bila krojačica, a njen stariji brat Đani Versaće je bio dizajner u usponu. Versaće je počela da razvija svoj zaštitni znak kao tinejdžerka - farbajući kosu u platinastoplavu boju i koristeći tamnu olovku za oči.

Bila je izuzetno bliska sa svojim starijim bratom Đanijem, koji bi je vodio sa sobom u izlaske i pravio joj odjeću. Donatela je neko vrijeme pohađala univerzitet u Firenci, ali se na kraju ponovo udružila sa Đanijem da bi podržala njegov modni biznis.

Direktorica 

Otišla je da radi za svog brata kasnih 1970-ih, služeći mu kao muza i savjetnik. Đani je zaposlio svoju sestru Donatelu kao potpredsjednika, nadgledajući kreativni nadzor, gdje je ona djelovala kao ključni konsultant za "Versaće". Donatela Versaće je postala dizajner za "Versus" liniju kompanije 1980-ih. Nakon što joj je brat ubijen 1997. godine, postala je umjetnički direktor grupe "Versaće".

Versaće je ubijen 15. jula 1997. u 50. godini na stepenicama svoje vile u Majami Biču, dok se vraćao iz jutarnje šetnje Oušn drajvom. Nakon toga, većina porodice Versace, uključujući Donatelu, privremeno se preselila u osamljeno privatno odmaralište na Karibima. Tri dana nakon Đanijeve smrti, Donatela Versače je organizovala svoju prvu reviju visoke mode u hotelu Ric Pariz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.