BRAJAN RENDAL

Ovo je bolest od koje je preminuo dugogodišnji partner Sandre Bulok

Sa velikom tugom dijelimo da je 5. avgusta Brajan Rendal preminuo mirno nakon trogodišnje borbe sa ALS-om, saopćila je njegova porodica

Brajan i Sandra. Instagram

A. O.

8.8.2023

Dugogodišnji partner Sandre Bulok (Bullock), Brajan Rendal (Bryan Randall), preminuo je u 57. godini nakon privatne trogodišnje borbe sa ALS-om, potvrđeno je.

- Sa velikom tugom dijelimo da je 5. avgusta Brajan Rendal preminuo mirno nakon trogodišnje borbe sa ALS-om - podijelila je njegova porodica za PEOPLE.

Brajan je rano odlučio da svoje putovanje s ALS-om zadrži privatnim, a mi koji smo brinuli o njemu dali smo sve od sebe da ispoštujemo njegov zahtjev, dodaje se.

Pogađa nervne ćelije

Inače, ALS ili amiotrofična lateralna skleroza je progresivna neurodegenerativna bolest koja pogađa nervne ćelije u mozgu i kičmenoj moždini.

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je neurološka bolest u kojoj propadanje neurona uzrokuje slabost mišića, invalidnost i na kraju smrt. ALS se često naziva Lou Gehrigova bolest, po slavnom igraču bejzbola kojemu je dijagnosticirana 1939. godine.

Trzanje mišića

Amiotrofična lateralna skleroza često počinje s trzanjem mišića i slabosti u ruci ili nozi, ili nerazgovijetnim govorom. Na kraju, ALS utječe na sposobnost upravljanja mišićima za kretanje, govor, hranjenje i disanje.

Simptomi bolesti

Rani simptomi amiotrofične lateralne skleroze najčešće se pojavljuju poslije 40. godine i uključuju:

Poteškoće s podizanjem prednjeg dijela stopala i prstiju.

Slabost u nogama, stopalima ili zglobovima.

Slabost ili nespretnost ruku.

Nerazgovijetan govor i otežano gutanje.

Grčeve mišića i trzanje ruku, ramena i jezika.

Bolest često počinje u rukama ili nogama, a zatim se širi na druge dijelove tijela poput ramena i stražnjice. Kako bolest napreduje mišići postaju progresivno slabiji dok ne dođe do paralize. To na kraju utječe na žvakanje, gutanje, govor i disanje.

Uzroci amiotrofične lateralne skleroze

U amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi, živčane stanice neuroni koje kontroliraju kretanje mišića postupno odumiru, tako mišići s vremenom progresivno slabe i propadaju. U 1 od 10 slučajeva bolest je nasljedna, dok se u ostalim slučajevima bolest pojavljuje nasumično. Kada je bolest nasljedna, obično se simptomi pojavljuju ranije.

Uzrok ALS-a nije poznat, ali istraživači proučavaju nekoliko mogućih teorija nastanka amiotrofične lateralne skleroze, prenosi Dnevnik.hr.

Holivudska glumica prvi put je upoznala Brajana - modela koji je postao fotograf - 2015. godine, nakon što je fotografisao rođendan njenog sina Luisa (Louisa), prenosi Daily Mail. Došlo je to pet godina nakon njenog neurednog razvoda od Džesija Džejmsa.

Na njihovom posljednjem zajedničkom javnom viđenju, u julu 2020., bivša manekenka je uslikana kako gleda u svoju ljubav dok su dolazili na intimno okupljanje u Studio City sa njeno dvoje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.