SVE UZDRMAO

U eteru nudio asistenticu pedofilu: Što se sve sinoć saznalo o Raselu Brendu?

Emitirani su seksistički komentari na račun voditeljice vijesti u njegovoj radijskoj emisiji

Screenshot YouTube

D. H.

17.9.2023

 Rasel Brend: In Plain Sight naslov je 90-minutne posebne epizode istraživačkog dokumentarca emisije Dispatches, koja je emitirana sinoć na britanskom Channel 4 i u kojoj je poznati komičar optužen za silovanje četiri žene, među kojima je i 16-godišnja tinejdžerica.

Svjedočenja žrtava i isječci Brandove emisije

Na slučaju su zajedno radili Channel 4 i The Sunday Times. Komičar, koji je u međuvremenu postao politički komentator i wellness guru, ima historiju nasilnih odnosa sa ženama, zaključeno je u emisiji u kojoj su prikazana i svjedočenja žrtava. Jedna žena tvrdi da ju je silovao uza zid u svojoj kući u Los Ađelesu julu 2012. nakon što mu se odbila pridružiti u seksualnoj aktivnosti s "prijateljem".

Druga kaže da ju je seksualno zlostavljao na kraju veze koja je započela kada je ona imala 16, a on 31 godinu. Upoznala ga je u trgovini, a u vezi su bili tri mjeseca, tokom kojih ju je komičar poticao da to skriva od roditelja. Treća ga optužuje za fizičko zlostavljanje i seksualni napad tokom šestomjesečne veze 2007. godine.

Četvrta kaže da ju je fizički i seksualno zlostavljao, također u svojoj kući u Los Angelesu, nakon što ga je upoznala na sastanku Anonimnih alkoholičara.


Uz svjedočanstva, prikazani su neki danas uznemirujući javni istupi samog komičara. "Nemojte se bojati vlastite seksualnosti. Ipak, malo se bojte moje", rekao je jednom u svom istoimenom showu. U emisiji je prikazan i isječak njegovog gostovanja u američkom talkshowu Conana O'Briena. "Ne želiš biti u mojoj blizini kad smijeh prestane", rekao je tad.

Naslov In Plain Sight (op.a. očito, pred našim očima) pažljivo je odabran. U emisiji su, naime, prikazani dokazi da Brend ne skriva svoju mizoginiju. Osvrnuli su se i na njegov angažman na BBC-jevom Radiju 2, koji je doveo do njegove najveće prethodne kontroverze 2008., kada je otpušten zbog emitiranja grubih i agresivnih poruka za glumca Endrjua Saksa (Andrew Sachs).

Zatim su emitirani seksistički komentari na račun voditeljice vijesti u njegovoj radijskoj emisiji, kao i gostovanje Džimija Savila (Jimmy Savile) (britanskog voditelja koji je seksualno zlostavljao djecu), kojem je tokom emisije rekao da je "poslao svoju asistenticu da ga posjeti - gola".

"Nevjerojatno je da je ovoliko izdržao"

"Predator, uživo na BBC-ju", komentirala je u sinoćnjoj emisiji Lorraine Heggessey s BBC-ja slušajući te isječke koje se godinama toleriralo u eteru.

- Gledajući unatrag, nevjerojatno je da je Brand izdržao toliko koliko je izdržao - zaključio je danas Guardianov kolumnist Džek Sil (Jack Seale).

Podsjećamo, optužbe datiraju između 2006. i 2013., kada je Brend bio na vrhuncu slave i radio za BBC Radio 2 i Channel 4 te glumio u brojnim holivudskim filmovima. Danas su se mnoge dobrotvorne organizacije ogradile od njega, a oglasili su se i iz policije te pozvali sve koji imaju bilo kakvu informaciju da im se obrate.

Brend se oglasio noć prije emitiranja emisije i poručio da je "meta". On snažno negira optužbe i u videosnimci objavljenoj na YouTubeu u petak kaže da je bio "vrlo, vrlo promiskuitetan", ali da su sve njegove veze bile "apsolutno i uvijek sporazumne".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.