BEOGRAD

Nakon mučnih detalja o zlostavljanju uz srbijansku glumicu stale su kolege

Kada mi se to prvi put dogodilo, bila sam u šoku, priznala je

Milena Radulović. ATAImages/Pixsell

L. K. P.

20.10.2023

U Beogradu se nastavlja suđenje reditelju Miroslavu Miki Aleksiću, koji je optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje više polaznica svoje glumačke škole, a na suđenju je svjedočila glumica Milena Radulović.

Ona je na sud stigla u pratnji člana Beogradskog sindikata Ognjena Jankovića, a podršku su joj došli pružiti kolege i poznati glumci Milan Marić, Andrija Milošević i Aleksandra Tomić.

Optužbe protiv Aleksića pokrenule su upravo Milena i još nekoliko njenih kolegica, nekoć polaznica škole glume i Aleksićevih učenica, svjedočeći da su bile žrtvom seksualnog zlostavljanja i silovanja u razdoblju od 2008. do 2020. godine, u vrijeme dok su bile malodobne i kasnije, što je policiji bio dovoljan razlog da Aleksića uhapsili.

- Kada mi se to prvi put dogodilo, bila sam u šoku, nisam mogla objasniti sebi, pokušala sam si objasniti da je to bio neki test. Kada me je dodirivao, bila sam uplašena, osjećaj takve izdaje. Čovjek kojem sam vjerovala učinio je nešto tako bolno, mislila sam da me kažnjava, osjećala sam se prljavo. Poslije su uslijedile prijetnje, to je ljubaznim tonom provlačio. Tukao me je, udarila sam glavu u ormar, to su svi vidjeli. Šamarao me, svi su me tapšali nakon toga misleći da je vježba, ispričala je Milena na početku suđenja i dodala da ju je Aleksić pretukao i da je uživao u njenoj boli i plakanju.


Milan Marić. ATAImages/Pixsell

Otkrila je i da je za druge žrtve saznala nakon izlaska iz škole i kako su se sastale i odlučile da moraju progovoriti o onome što im se dogodilo.

- Razgovarale smo o tome da moramo izgovoriti što nam se događalo, da roditelji djece koja pohađaju školu moraju znati, izjavila je Milena.

Radulović i ostale djevojke dobile su veliku potporu javnosti i na društvenim mrežama, a Aleksić je na jednom od prvih saslušanja nijekao optužbe.


Andrija Milošević. ATAImages/Pixsell

S obzirom na težinu kaznenih djela, a poglavito imajući u vidu da su kaznena djela počinjena i prema maloljetnim osobama, tužiteljstvo je tada ukazalo na zakonsku obvezu svih sudionika u postupku da ne iznose činjenice koje saznaju tijekom postupka.

Miroslav Mika Aleksić filmski je reditelj, producent, scenarist, glumac i pedagog koji je imao veliki ugled u javnosti, a kroz radionice njegove glumačke škole prošlo više od tri hiljade mladih.

Nakon prijave Milene i nekoliko glumica iz Beograda, četiri glumice sa sarajevske Akademije scenskih umjetnosti pokrenule su grupu na Facebooku "Nisam tražila", čime su željele ohrabriti žene na prijavljivanje sličnih iskustava, a o svojim sličnim iskustvima kasnije su progovorile i druge glumice u Beogradu i regiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.