GOSTOVALA NA CNN-U

Kraljica Rania o sukobu Izraela i Palestine: Tišina je zaglušujuća

Kraljica Rania je kritikovala lidere zbog nedostatka poziva na primirje usred "neselektivnog bombardiranja Gaze" od strane Izraela

Kraljica Rania. Twitter

H. J. I.

24.10.2023

Zapadni svijet postaje saučesnik podržavajući Izrael i dajući mu pokriće. Postoji očigledan dvostruki standard jer Zapadni svijet osuđuje napad Hamasa 7. oktobra, ali ne osuđuje bombardiranje Gaze od strane Izraela niti poziva na primirje, rekla je kraljica Rania Al Abdullah iz Jordana za CNN u utorak.

- Kada se desio 7. oktobar, svijet je odmah i nedvosmisleno stao uz Izrael i njegovo pravo da se brani i osudio napad koji se dogodio. Ali ono što vidimo u posljednjih nekoliko sedmica je tišina u svijetu - rekla je za CNN.

"Dvostruki standard"

- Da li nam se govori da je pogrešno ubiti cijelu porodicu na nišanu, ali je u redu ih granatirati do smrti? Mislim, ovdje postoji očigledan dvostruki standard - dodala je.

- To je šokirajuće za arapski svijet.

Kraljica Rania je kritikovala lidere zbog nedostatka poziva na primirje usred "neselektivnog bombardiranja Gaze" od strane Izraela. 

- Dakle, tišina je zaglušujuća. I mnogi u našem regionu smatraju da Zapadni svijet postaje saučesnik podržavajući Izrael i dajući mu pokriće - rekla je.

Kraljica Rania je također izjavila da su ljudi u Jordanu ujedinjeni u svom žalovanju i da je u šoku zbog uznemirujućih slika koje dolaze iz Gaze.

"Humanitarna pauza"

U utorak je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) pozvao članice Vijeća sigurnosti UN-a da iskoriste svoj utjecaj kako bi spriječile proširivanje rata. 

- Treba razmotriti humanitarnu pauzu"kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći civilima u Gazi - rekao je Blinken, primjećujući da izbjegava izraz "primirje".

U ponedjeljak je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) brzo ispravio sebe nakon što je pozvao na "primirje", rekavši:

- Nije riječ o primirju. Trebali bismo osloboditi ta taoce, a onda možemo razgovarati.

Prva pisana izjava Bajdena kada je Hamas napao Izrael nije uključivala termin "primirje", i on i njegovi najviši zvaničnici nisu javno pozivali na njega od tada.

U međuvremenu, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) pozvao je na "neposredno humanitarno primirje" u konfliktu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.