DRŽE SE TRADICIJE

Bivši kuhar kraljevske porodice otkrio: Božićna trpeza im je dosadna, uvijek jedu isto jelo

Prije samog obroka, kraljica je voljela popiti aperitiv, svoj omiljeni koktel od džina i duboneta

Kraljevska porodica. Platforma X

H. J. I.

17.12.2023

Premda bi mnogi očekivali da članovi kraljevske porodice za praznike kao što su Božić ili Uskrs jedu delicije poput kavijara, kamenica ili najskupljih odrezaka, čini se kako je stvarnost poprilično drugačija. 

Sudeći prema Derenu Mekgrejdiju (Darren McGrady), poznatom kuharu koji je godinama kuhao za članove britanske kraljevske porodice, njihova božićna trpeza je tradicionalna.

"Zapravo su dosadni"

- Svake godine isto jelo. Zapravo su dosadni kad su svečanosti i blagdanski stol u pitanju. Nisu jeli ni šunku, ni bilo što drugo, samo tradicionalnu puricu - otkrio je za britanski OK! 

Mekgrejdi, koji je zanat usavršavao u slavnom Savoy Hotelu u Londonu te kuhao za kraljevsku porodicu 15 godina i posluživao hranu svima, od pokojne kraljice do princeze Dajane.

- Svake godine radili smo tri purice. Jedna je bila za kraljicu i njenu porodicu u kraljevskoj blagovaonici, jedna za dječju sobu te jedna za 100 ili više zaposlenika kraljevske porodice. Tako da bi svako dobio božićni ručak - ispričao je Mekgrejdi te dodao kako se purica posluživala s pireom, ali i pečenim krompirom, a punjenja je kestenima ili kaduljom i lukom.

Tradicionalni desert

- Tu je uvijek bio i umak od brusnica te povrće, prokulice, mrkva i pečeni pastrnjak - rekao je Mekgrejdi i dodao kako je za desert bio tradicionalni domaći božićni puding koji se posluživao nakon glavnog obroka.

- Bio je ukrašen borovnicama, preliven brendijem koji je služio za flambiranje, a u kraljevsku blagovaonicu se puding unosio s plamenom na vrhu - objasnio je kuhar. 

Prije samog obroka, kraljica je voljela popiti aperitiv, svoj omiljeni koktel od džina i duboneta, a bivši kuhar je dodao kako bi se članovi kraljevske porodice za božićni ručak počastili čašicom slatkog i aromatičnog bijelog traminca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.