IZA KULISA

Ko je dobitnik Emija Samir Fočo: Živi u Londonu, svirao s Bakirom Hadžiomerovićem

Priznanje je dobio u kategoriji “Izvanredna montaža zvuka za dokumentarni ili reality program” za montažu zvuka u filmu „Moonage Dream“

Samir Fočo. Društvene mreže

10.1.2024

Bosanskohercegovački dizajner zvuka Samir Fočo dobitnik je prestižne nagrade Emi u kategoriji “Izvanredna montaža zvuka za dokumentarni ili reality program” za montažu zvuka u filmu „Moonage Daydream“ autora Breta Morgena (Brett). Film je imao svjetsku premijeru na Filmskom festivalu u Kanu 2022. godine.

Film o Bouviju

Riječ je o muzičko-dokumentarnom film koji je posvećen slavnom Dejvidu Bouviju (David Bowie) (kojem je danas 8. godišnjica smrti, o.a.). Film, za koji Morgen potpisuje scenarij, režiju, produkciju i montažu, donosi do sada neobjavljene snimke iz lične arhive Bouvija i pruža intiman uvid u život i umjetnički put jednog od najutjecajnijih muzičara svih vremena.

Fočo je radio i na drugim velikim holivudskim projektima, poput „Nemoguće misije“, „Alise u zemlji čuda“, „Ubistva u Orient Expressu“ te“ Harryja Pottera i darova smrti“.

Trenutno radi zvuk za film "Djeda Mraz u Bosni", rađen u produkciji DEPO Sarajevo i u režiji Emira Kapetanovića.

S bh. oskarovcem Danisom Tanovićem sarađivao je na filmovima „Cirkus Kolumbija“ i „Epizoda u životu berača željeza“ koji je 2013. godine osvojio Srebrenog medvjeda na Berlinaleu te „Uspjehu“ – prvoj regionalnoj seriji u HBO produkciji.


Brat DJ Focho

Nakon ove sjajne vijesti Fočo nije kontaktirao s medijima i o njemu se ne zna mnogo.

Rođen je u Sarajevu 25. aprila 1972. godine, a sada ima i adresu u Londonu.

Svojevremeno je svirao bubnjeve u grupi Bakira Hadžiomerovića „Grafiti“.

Samirov brat je popularni Emir Fočo poznatiji kao DJ Focho.

Poruka Danisa Tanovića

Oskarovac Danis Tanović objavio je na Instagramu fotografiju s fotografom i Pulicerovim dobitnikom Damirom Šagoljom i Samirom Fočom te je poručio:

- Dobitnici Pulicera, Emija i Oskara. Tri bliska prijatelja iz Sarajeva… Samo pomislim kako je to nevjerovatno… Živjeli!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.