NI KRALJEVI NISU IMUNI

Historija oboljenja od karcinoma u kraljevskoj porodici: Elizabeta II i roditelji, Čarlsov djed...

Kraljeva dijagnoza je otvoreno iskomunicirana s narodom i ostatkom svijeta, dok su njegovi preci pokušavali sakriti svoje zdravstvene kartone

Kraljica Elizabeta i kralj Čarls. Platforma X

H. J. I.

6.2.2024

Jučer je svijet obišla vijest o oboljenju kralja Čarlsa III (75) kojem je dijagnosticiran rak, ali još uvijek nije poznato o kojoj vrsti je riječ. Prošlog ponedjeljka kralj je pušten iz bolnice, nakon što je bio na trodnevnoj hospitalizaciji tokom koje je imao rutinsku operaciju zbog povećane prostate.

Čarlsov djed imao rak pluća?

Kraljeva dijagnoza je otvoreno iskomunicirana s narodom i ostatkom svijeta, dok su njegovi preci pokušavali sakriti svoje zdravstvene kartone. Čarlsov djeda, Džordž VI, bio je strastveni pušač. Zbog "strukturnih abnormalnosti" uklonjeno mu je bilo lijevo plućno krilo, a ipak se navodno radilo o raku, piše The Telegraph.

Preminuo je svega pet mjeseci nakon operacije, a Džordžovi doktori dijagnozu su skrivali od javnosti. Kralj je patio i od vaskularne bolesti pa se pretpostavljalo da je to bio uzrok koronarne tromboze, no kasnije se počelo pričati da je ona nastupila nakon širenja raka.

Bolesni bili i roditelji Elizabete II

The Telegraph navodi kako je majka kraljice Elizabete II, Elizabeta, također bolovala od raka. Vilijam Šakros (William Shawcross) je u posthumnoj biografiji pisao da se kraljica majka dva puta liječila od te teške bolesti.

Godine 1966. operirana je te joj je uklonjen tumor s debelog crijeva. Iz Clarence House su tad naveli kako je bila podvrgnuta operaciji abdomena kako bi uklonila začepljenje. Poslije 18 godina ponovno je završila na operaciji, tvrdilo se da je u bolnici bila na "testovima", no kao prava istina navodi se uklanjanje tumora s dojke. Kraljica majka Elizabeta preminula je 2002. u 102. godini života.

I njihova kćerka, kraljica Elizabeta II, navodno je preminula zbog posljedica raka. The Telegraph prenosi detalje iz biografije "Queen Elizabeth: An Intimate Portrait" u kojoj Gajls Brandret (Gyles Brandreth) piše da je kraljica bolovala od mijeloma, rijetkog oblika raka kostiju. Autor je bio prijatelj s princem Filipom, a navodi da je kraljičin doktor bio upoznat s njenim zdravstvenim stanjem.

- Zaista nisam želio nikoga uznemiriti, ali ako će to biti potvrđeno, a jednog dana hoće, barem ja, kao novinar, govorim ono što je se događalo - izjavio je Brandret nakon što su njegove tvrdnje izazvale rasprave.

Rak dojke, pluća, bazocelularni karcinom...

Od raka dojke 1901. godine preminula je princeza Viktorija, kćerka kraljice Viktorije i princa Alberta, piše US Weekly. Navode i kako je, prema knjizi Džejn Ridli (Jane Ridley) "Bertie: A Life of Edward VII", kralj Edvard VII operirao bazocelularni karcinom koji se nalazio uz nos.

Kralju Edvardu VIII dijagnosticiran je bio rak grla 1971. godine, nakon što je godinama bio strastveni pušač. Preminuo je već iduće godine.

Vojvotkinja od Jorka, Sarah Ferguson, u junu prošle godine otkrila je da boluje od raka dojke, a potom u januaru ove izjavila da ima drugu dijagnozu, maligni melanom, piše US Weekly.

Izmislili dijagnozu princu Vilijamu

Prije četiri godine šuškalo se da je britansku kraljevsku porodicu zadesila još jedna ozbiljna zdravstvena kriza, kada je magazin National Enquirer na naslovnici objavio da princ Vilijam boluje od uznapredovalog raka. Pisali su da je riječ o već neizlječivom stadiju bolesti, za koji je princ saznao nakon što je obolio od koronavirusa.

Drugi su mediji vijesti demantirali, a sam princ se nije oglasio. Portal Royalcentre.co.uk prozvao je National Enquirer zbog lažnih vijesti, a njihov magazin nazvao "smećem". Ispostavilo se da je Vilijam bolovao od težeg slučaja COVID-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.