POMALO NEOČEKIVANO

Uprkos dijagnozi, kralj Čarls III se priprema na daleko putovanje

Kralj Čarls na neko se vrijeme povukao iz javnosti kako bi se posvetio onom najvažnijem - zdravlju

AP

E. Ag.

6.3.2024

Kralj Čarls III (Charles) u maju prošle godine je okrunjen, a već je u januaru ove bio primoran da se povuče u svoje odaje te kao prioritet stavi zdravlje. Iako radi iz „home officea“, kralj se ipak priprema na daleko putovanje u zemlju koja će ga dočekati širom otvorenih ruku

Kralj Čarls na neko se vrijeme povukao iz javnosti kako bi se posvetio onom najvažnijem - zdravlju. Uprkos zloćudnom karcinomu koji mu je dijagnosticiran početkom godine, Čarls je prigrlio rad od kuće, a uskoro će i napustiti Britaniju kako bi otputovao na važan sastanak, piše Tportal.hr.

Kako se zasad čini, 75-godišnji kralj mogao bi otputovati u Australiju tokom ove godine, a australski premijer Entoni Albanese (Anthony) rekao je u nedavnoj izjavi da se on i njegova zemlja pripremaju za moguću posjetu kralja Australiji.

- Kralj je pokazao suosjećanje prema Australcima pogođenim nedavnim prirodnim katastrofama, baš kao što su Australci pokazali suosjećanje i podršku kralju nakon njegove dijagnoze raka - rekao je Albanese za strane medije te dodao kako su članovi kraljevske porodice uvijek dobrodošli u Australiju.

Iako je kralj odgodio većinu svojih kraljevskih dužnosti, od objave o narušenom zdravstvenom stanju viđen je tek nekoliko puta, i to za nedjeljnu crkvenu službu te na sastanku s britanskim premijerom Rišijem Sunakom (Rishi) kojeg je ugostio u Bakingemskoj palači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.