RANIJE PRIVUKAO PAŽNJU

Američki pisac Džefri Šon King objavio da je prešao na islam

Na društvenim mrežama je objavio video snimak na kojem izgovara kelime-i šehadet čime javno obznanjuje pripadnost islamu

Džefri Šon King. Platforma X

Anadolija

11.3.2024

Američki pisac i aktivista Džefri Šon King (Jeffery Shaun, 44), čije oštre reakcije protiv izraelskih napada na civile u Gazi su privukle veliku pažnju, objavio je da je prešao na islam, javlja Anadolu.

King, koji ima milione pratilaca na društvenim mrežama, sinoć je sa suprugom posjetio džamiju u Teksasu. Američki pisac je dan prije mjeseca ramazana objavio da je postao musliman.

Na društvenim mrežama je objavio video snimak na kojem izgovara kelime-i šehadet čime javno obznanjuje pripadnost islamu.

Pisac je objavio da su njegova supruga i on izabrali islam na ceremoniji održanoj u Islamskom centru Valley Ranch u Teksasu.

- Bio je to lijep, velik i značajan dan koji nikada nećemo zaboraviti - kazao je King.

Najdraži prijatelji

Objavio je javno da su on i supruga odlučili preći na islam, drugu najrasprostranjeniju religiju u svijetu i religiju s najbržom stopom rasta broja pripadnika u svijetu.

- Upravo smo postali muslimani. Pozdrav svima u Americi i ostatku svijeta. Ja ću se moliti za vas, molim vas, nastavite se i vi moliti za nas - rekao je.

Američki pisac i aktivista je posebno poznat po govorima podrške i objavama na društvenim mrežama za Palestinu i Gaz.

King je izjavio da je njegovo srce s njegovim najdražim prijateljima, stanovnicima Gaze.

- Danas također postim sa više od milijardu drugih muslimana širom svijeta - dodao je.

Rođen u SAD

King je rođen i odrastao u američkom Kentuckyju, a dodiplomsko obrazovanje je završio na Koledžu Morehouse u Georgiji.

Nakon što je kratko predavao u srednjoj školi, završio je obuku za svećenika i osnovao crkvu pod nazivom "Hrabra crkva" u Atlanti 2008. godine, koju je vodio četiri godine.

King je tokom srednjoškolskih dana bio izložen rasističkim napadima i zbog toga je morao na višestruke operacije kičme. Podržava mnoge organizacije koje se zalažu za ljudska prava poput organizacije "Black Lives Matter".

Također piše tekstove o građanskim pravima u "New York Daily News" i radi kao politički komentator u online publikaciji "Young Turks".

Javnosti je poznat i po kritikama izraelskih napada na civile u Gazi.

King je oženjen i ima petoro djece, od kojih je troje dobio sa suprugom, a dvoje je usvojeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.