KRIVOTVORINE

Fondacija slavnog umjetnika tuži Kim Kardašijan: Ured joj je pun njegovih krivotvorina

Tužba podnesena saveznom sudu u Kaliforniji optužuje Kim za lažno reklamiranje jer je navodno promovirala imitaciju stolova i stolica kao autentične

Dovodi gledaoce u zabludu. YouTube

30.3.2024

Judd Foundation, neprofitna organizacija posvećena očuvanju ostavštine umjetnika Donalda Džuda (Judd), tužila je Kim Kardašijan (Kardashian) tvrdeći da je rijaliti zvijezda prikazala krivotvoreni umjetnikov namještaj u videu na YouTubeu.

Tužba podnesena saveznom sudu u Kaliforniji optužuje Kim za lažno reklamiranje jer je navodno promovirala imitaciju stolova i stolica kao autentično Džudove, a replike je navodno izradila kompanija za dizajn interijera iz Los Anđelesa Clements Design za njenu kompaniju za njegu kože SKKN by Kim. U tužbi se ističe da je Kardašijanin video obilazak ureda njene firme 2022. doveo gledaoce u zabludu da povjeruju da ona posjeduje originalne komade Donalda Džuda.

- Ako ste ljudi koji se bave namještajem, jer sam se u posljednje vrijeme stvarno zaludjela namještajem, ovi stolovi Donalda Džuda su stvarno nevjerovatni i potpuno se stapaju sa sjedalima - izjavila je Kardašijan u videu, o čemu je izvijestilo nekoliko medija koji su greškom spominjali prisutnosti pravog Džudovog namještaja.

To je, tvrde iz ove fondacije, navelo potrošače da lažno povezuju Kardašijan i njen brend s cijenjenom Judd Foundation. Uprkos pokušajima rješenja, fondacija tvrdi da su Kardašijan i Clements Design ignorirali zahtjeve za uklanjanje lažnog namještaja, uklanjanje videa ili objavljivanje korektivnih oglasa, ostavljajući parnicu kao jedini izlaz.

Kim Kardašijan odbila je za medije komentirati tužbu, a iz Clements Designa su poslali saopćenje u kojem se kaže da postoje "očite ključne razlike" između namještaja i da je firma zatečena tužbom jer su uloženi napori da se problem riješi prijateljski, ali se, kako navode, fondacija nije bila voljna nagoditi pod razumnim uvjetima, piše Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.