EBU SE OGLASILA

Demonstranti u Švedskoj traže bojkot Izraela na Euroviziji

Unija je dosad odolijevala pozivima da se Izrael isključi iz Eurovizije

Ne žele Izrael na Eurosongu. Instagram

M. Z.

11.4.2024

Mašući palestinskim zastavama i transparentima, demonstranti su jučer u švedskom gradu Malmeu pozvali na bojkot Izraela na nadolazećoj Euroviziji koja će se sljedeći mjesec održati u tom gradu.

Nepolitičan događaj

Europska radiodifuzijska unija (EBU), koja organizira izbor za pjesmu Eurovizije, predstavlja taj događaj kao nepolitičan.

No često se globalna politička klima odrazi na takmičenje, koje se ove godine događa uz proteste i bojkote zbog razarajuće vojne operacije Izraela u Gazi, potaknute napadom Hamasa 7. oktobra, utječući na razne kulturne događaje u Evropi ove godine.

- Smatram da Izrael nipošto ne treba učestvovati na Euroviziji i da su potpuno dvostruki standardi što su im dopustili da se takmiče dok su izbacili Rusiju - rekao je knjižničar i stanovnik Malmea Mets Rehl (Mats Rehle, 43).

Demonstranti u Malmeu su među ostalim nosili transparent koji je iznad loga Eurovizije imao istaknut poziv na bojkot Izraela, dok je drugi transparent bio umrljan mrljama nalik na krv, sa makazama koje režu kabl mikrofona s izraelskom zastavom.

EBU je 2022. godine zabranila Rusiji učestvovanje na Euroviziji nakon što je nekoliko evropskih javnih televizija pozvalo da se zemlja izbaci s takmičenja zbog invazije na Ukrajinu.

Unija je rekla da je suspendirala ruske televizije zbog “neprestanog kršenja članskih obveza i kršenja vrijednosti javnog servisa.”

Odluka organizatora da uključe izraelsku televiziju KAN potaknula je proteste umjetnika i ministara, ali je EBU u januaru objavila da Eurovizija nije takmičenje među vladama i da KAN ispunjava sve obaveze.

Unija je dosad odolijevala pozivima da se Izrael isključi iz Eurovizije, a jučer su pozvali ljude da se suzdrže od internetskog nasilja prema nekima od učesnika.

Neupitna bol

''Na sve nas djeluju slike, priče i neupitna bol onih u Izraelu i Gazi”, saopćila je EBU.

“Međutim, želimo iskomunicirati brige i rasprave vezane uz ovu situaciju, posebne ciljane kampanje na društvenim mrežama protiv nekih takmičara”, dodala je EBU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.