AMERIČKI MAĐIONIČAR

Dejvida Koperfilda 16 žena optužilo za seksualno zlostavljanje

Polovica žena kazalo je da su u to doba bile tinejdžerice, odnosno da su bile mlađe od 18 godina

Dejvid Koperfild. Platforma X

D. R.

15.5.2024

Ukupno 16 žena optužilo je američkog mađioničara Dejvida Koperfilda (David Copperfield) za nedolično seksualno ponašanje i neprimjereno ponašanje koje je trajalo decenijama, piše The Guardian.

Polovica žena kazalo je da su u to doba bile tinejdžerice, odnosno da su bile mlađe od 18 godina u vrijeme incidenata. Neke su rekle da su čak imale 15 godina, iako Dejvid možda nije znao za njihovu dob.

Koperfildovi advokati kažu da su optužbe "ne samo potpuno lažne nego i potpuno nevjerovatne".

Drogirao žene

Optužbe protiv 67-godišnjeg mađioničara protežu se od kasnih 1980-ih do 2014. godine. Optužbe protiv njega uključuju tvrdnje da je drogirao tri žene prije nego što je s njima stupio u seksualne odnose. The Guardian ove optužbe ispituje kao dio priča koje se oslanjaju na intervjue s više od 100 ljudi te sudske i policijske zapise.

Neke od žena rekle su Guardianu da su tek nakon pokreta #MeToo progovorile o svojim navodnim iskustvima s Koperfildom. Upitan o njihovim izjavama, Koperfild je zanijekao bilo kakvo nedolično ponašanje.

Njegovi advokati rekli su Guardianu da se "nikada nije ponašao neprimjereno ni s kim, a kamoli s nekom maloljetnicom". Rekli su da bi "istinit" prikaz Koperfild opisao njegovu "ljubaznost, sramežljivost i odnos prema muškarcima i ženama s poštovanjem".

Tri tinejdžerice

Rekli su da je Koperfild prvak pokreta #MeToo, koji je potaknuo žene da istupe i ispričaju svoje priče o zlostavljanju. Također su rekli da su protiv njega ranije iznesene "brojne lažne optužbe".

Jedna od 16 žena, Britni Levis (Brittney Lewis), izašla je u javnost 2018. godine s optužbama da ju je drogirao i seksualno zlostavljao 1988. godine, kada je bila 17-godišnji model. Koperfild je demantirao navode. Jedna druga žena rekla je da je imala slično iskustvo, navodeći da su ona i prijateljica bile drogirane. 

U četiri slučaja žene su tvrdile da ih je dirao ili tjerao da ga dodiruju na seksualni način. Tri od njih bile su tinejdžerice u vrijeme navodnih incidenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.