INTERVJU

Amra Džeko za "Avaz“: Edin i ja sanjamo povratak u Sarajevo

Nedostaje nam porodica, nedostaje nam da govorimo bosanskim jezikom svaki dan

Amra i Edin Džeko - Avaz
Amra Džeko - Avaz
Amra Džeko - Avaz
Edin i Amra Džeko - Avaz
Amra Džeko - Avaz
+5

23.5.2024

Manekenka i poslovna žena Amra Džeko (39) stigla je u Sarajevo zbog priprema tradicionalnig Orea Art marketa. Ona je suosnivačica i brend ambasadorica Orea platforme za kupoprodaju ručno rađenih proizvoda iz naše zemlje.

Mada je tokom kratkog boravka u bh. prijestonici posla imala „preko glave“, Amra je rado odvojila vrijeme za „Avaz“. Ona je u velikom intervjuu govorila o svom biznisu, suprugu Edinu Džeki, porodici, njihovim željama...

Domaći proizvodi

Kada ste krenuli s Orea platformom, jeste li očekivali da će postići zaista veliki uspjeh?

- Orea kao online platforma za kupoprodaju ručno rađenih proizvoda, mogu zaista ponosno reći, postala je prepoznatljiv brend, kako u BiH tako i regionu. Sama platforma broji oko 220 kreativaca s više od 20.000 aktivnih korisnika, i nekako taj broj se iz godine u godinu povećava. I svi uspjesi kako platforme, tako i Art marketa, koji organiziramo dva puta godišnje, veoma nas raduju. Ovoga puta Art market se dešava 8. put po redu, 8. juna u 11 sati u već poznatoj i nama omiljenoj lokaciji bašte Zemaljskog muzeja BiH, gdje posjetioce očekuje cjelodnevna zabava s brojnim aktivnostima. Imamo 43 izlagača – od toga 5 iz Srbije i Hrvatske.

S Oreom ste dokazali da imate talent za biznis, ne samo za šou biznis. A koliko Vi slušate savjete svog supruga Edina kad je biznis u pitanju?

- Naravno. Radimo različite stvari, ali toliko imamo i povjerenja i uzajamnog poštovanja i stalo nam je do mišljenja drugog i uvijek se konsultiramo. I meni je drago da Edin toliko vjeruje u Oreu i naše kreativce i uvijek ponosno bira domaće proizvode. Ima i on nekoliko omiljenih brendova s Oree.

 I Vi i Edin s toliko ljubavi uvijek pričate o Bosni i Hercegovini i Sarajevu. Planirate li da se vratite kada Edin okonča aktivnu nogometnu karijeru?

- To je naša velika želja i plan. Ali mislim da je još rano o tome pričati, iako je Edin u nekim godinama pred završetak karijere. Međutim, vjerujem da će se ta njegova karijera nastaviti itekako u vezi s fudbalom, sad ne znam u kojoj ulozi. Mi bismo se voljeli vratiti, nekako veći dio svog života živimo vani i nedostaje nam porodica, nedostaje nam da govorimo bosanskim jezikom svaki dan, da smo tu uvijek blizu naših prijatelja. Ne znamo šta budućnost donosi, ali to su naše velike želje.

Dobra organizacija

Imate petero djece, imate biznis, suprug je također često odsutan... Kako sve to organizirate?

- Dobra organizacija i zaista velika podrška i pomoć koju imam. Nisam ja neka superžena, jesam neko ko voli život i ko uspijeva da radi više stvari u isto vrijeme. Ja sam neko ko funkcionira pod stresom i kad ima više obaveza. Ali uvijek se dobro organiziram s djecom, jer porodica mi je naravno na prvom mjestu, i ne bih ništa uradila kada bih osjetila da mir i sigurnost nešto može narušiti.

Ali, s druge strane, jako mi je bitan i biznis i da sam društveno odgovorna, i to uz podršku prije svega moga supruga. Njegovo neizmjerno razumijevanje i poštovanje prema svemu što radim zaista je ogromna stvar. To je za mene najveća podrška i pomoć.

Sada su na redu prve utakmice s novim selektorom Sergejem Barbarezom. Hoćete li supruga bodriti s tribina?

- Ja se nadam.



Da zdravo starimo...

Vaše mišljenje o estetskim korekcijama

- Ja sam neko ko je cijeli život u sportu, i ko živi zdrav način života. Veliki sam gurman i volim pojesti, pogotovo neka naša tradicionalna jela koja i nisu baš najzdravija. Ponekad i slatko. U pitanju je balans koji je bitan i u svemu u životu. S druge strane, nemam apsolutno ništa protiv estetskih zahvata, nekih korekcija minimalnih, sve dok je to u skladu s nekim prirodnim izgledom i sve dok ta osoba želi to zbog svog samopouzdanja a ne zbog drugih. Ali apsolutno nikog ne osuđujem i nema ništa protiv. Da zdravo starimo, da se njegujemo i da je to u nekim granicama.

Život u Istanbulu

Gdje Vam je ljepši život, Italija ili Turska?

- Nama je svuda lijepo. Jako je bitna organizacija, pogotovo kada je riječ o Istanbulu, prevelikom gradu s 20 miliona stanovnika, i kada na početku dobro postavimo stvari i organiziramo se oko djece i njihovih aktivnosti, onda je nama svuda lijepo. Volimo Italiju, tamo smo bili osam godina, ali Istanbul je prelijep. To je novi život, predivna iskustva, kako nam tako i djeci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.