BLISKI SUSRET SA SMRĆU

Zvijezde koje su pobijedile rak: Lekcije koje mijenjaju život iz temelja

Najvažnije je nastaviti vjerovati u sebe, poručio Lens Armstrong

Sofija Vergara - Avaz
Džejn Fonda - Avaz
Vanja Semić - Avaz
Anabela Atijas - Avaz
Mark Rufalo  - Avaz
+1

9.6.2024

Ne tako davno dijagnoza karcinoma bila je fatalna. No, zahvaljujući medicini, spoznajom da pozitivno razmišljanje i ponos prema životu itekako mnogo znače, mijenja se situacija.

Mnogi su primjeri poznatih ličnosti koje su uspjele ozdraviti, a njihove priče velika su inspiracija onima koji se liječe od ove bolesti. Borba za ozdravljenje, kako mnogi ističu, najvažnija je životna lekcija.

Preživjela sam

Džejn Fonda (Jane, 86) nedavno je zablistala na Filmskom festivalu u Kanu. Sve oči bile su uprte u holivudsku divu, a i malo ko je u tom trenutku pomislio da su iza nje teške životne borbe.

Prije dvije godine otkrila je da joj je dijagnosticiran ne-Hočkinov limfom i poručila da je sretna jer je riječ o raku koji se može izliječiti.

Glumica je kazala da na rak gleda kao na učitelja i dodala da svoju pažnju posvećuje lekcijama koje skriva. Ona je ranije uspjela pobijediti karcinom dojke, a svojevremeno je operirala kancerogenu izraslinu na donjoj usni.

Glumica Sofija Vergara (Sofia, 51) operirala je 2001. godine rak štitnjače i nakon toga se borila s hipotireozom, no sad sve drži pod kontrolom.

- S 28 godina rak nije bila riječ koju sam očekivala da ću čuti – kazala je.

Nakon dijagnoze, Vergara je započela dugotrajan proces liječenja koji je uključivao "sate u tretmanima zračenjem i na kraju na operaciji“.

- Danas se mogu smatrati preživjelom od raka – izjavila je svojevremeno.

Do kraja života mora piti lijekove, jer više nema štitnu žlijezdu, a poručila je koliko su važni preventivni pregledi.

I Rod Stjuart (Stewart, 79) je iz borbe s istom bolešću, rakom štitne žlijezde, izašao kao pobjednik.

Najzdraviji muškarci

Majkl Daglas (Michael Douglas, 79) 2010. godine dobio je dijagnozu rak grla. Bio je podvrgnut hemoterapiji i radijaciji. Slavni glumac se uspješno oporavio, a kazao je kako smatra da je dobio rak prakticirajući oralni seks.

Glumac Mark Rufalo (Ruffalo, 56) 2001. godine dobio je dijagnozu rak mozga. On je ispričao javnosti o svojoj bolesti, a sada kaže kako ga je taj bliski susret sa smrću podsjetio koliko voli svoj život i koliko voli glumu.

Čuveni biciklista Lens Armstrong (Lance, 52), koji se nekoliko puta našao na listi 100 najzdravijih muškaraca svijeta, 1996. dobio je dijagnozu raka testisa, a toliko je već bio uznapredovao da se raširio na njegov mozak, pluća i stomak. Već u februaru 1997. Armstrong je proglašen zdravim, a rekao je kako je najvažnije nastaviti vjerovati u sebe, vjerovati u ljekare i terapiju, kao i što trebamo nastaviti vjerovati u ono u što smo odlučili vjerovati.


Primijetila izraslinu

Slavni Robert de Niro (81) izliječen je od raka prostate, koji mu je otkriven 2003. godine, a tada je obavio i prostatektomiju. O tome inače veoma rijetko govori. Istu dijagnozu imao je i Ben Stiler (Stiller, 58).

Glumica Melani Grifit (Melanie Griffith, 66) saznala je 2009. godine da boluje od raka kože, a bolest je, srećom, otkrivena na vrijeme. Primijetila je na svom licu izraslinu, a ljekari su joj potvrdili da se radi o raku. Operacija je obavljena na vrijeme.

Sintija Nikson (Cynthia Nixon, 58), Kajli Minog (Kylie Minogue, 56), Silvi Majs (Sylvie Meis, 46) samo su neke od poznatih žena koje su preboljele rak dojke i danas žive normalnim životima.


Čovjek brzo zaboravi

I u našoj zemlji ima pozitivnih primjera poznatih ličnosti koje su pobijedile rak dojke. Među njima su operna pjevačica Aida Čorbadžić, kao i TV voditeljica Vanja Semić.

Vanja Semić svojevremeno je za „Avaz“ kazala da je nevjerovatno kako čovjek brzo zaboravi te teške životne situacije.

- Valjda zato što želi da sve to potisne i krene dalje. Često sebe podsjećam na to, pogotovo kada opet krenem krivim putem na svoju štetu s previše emocija. Danas da bi ostala zdrava, bježim od negativnih ljudi, teških priča, dan za danom izvlačim najbolje od ponuđenog.


Anabelina borba

Kada je imala 20 godina, pjevačica Anabela Atijas vodila je tešku borbu s opakom bolešću.

- Meni se to davno desilo, sa samo 20 godina. Operisana sam u Švedskoj 1995. godine. Imala sam tu sreću da čujem razgovor mojih prijateljica koje su pričale o pregledu, odnosno mamografiji. Slušala sam stariju prijateljicu koja je govorila tada da je samokontrola veoma važna i eto, igrom slučaja, meni je to ostalo u glavi, taj razgovor, i jasno se sjećam trenutka kada sam napipala kvržicu na dojci. Tog petka sam se vraćala iz diskoteke, otišla da se tuširam i napipala kvržicu. U ponedjeljak sam odmah otišla na pregled, urađena mi je biopsija i u roku od tri dana mi je zakazana operacija – kazala je svojevremeno Anabela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.