LJEPOTICA IZ NEPALA

Prva plus-size misica na takmičenju za Miss Universe

Prije nekoliko godina bila sam vrlo nesigurna osoba i imala sam vrlo nisko samopoštovanje

Džejn Dikpiki Garet. Instagram

O. T.

21.11.2023

Izbor za Miss Universe 2023. održan u San Salvadoru porušio je brojne predrasude. Zahvaljujući Miss Nepala Džejn Dikpiki Garet koja je postala prvi plus size model koji je učestvao na ovom takmičenju ikad. Porušene su još neke granice.

Misica iz Nepala Džejn Dikipa Garet postala je miljenica javnosti još 15. novembra, u predtakmičenju održanom u El Salvadoru. Njeno učešće pokrenulo je i određene kontroverze kako to obično biva kada se granice pomjeraju. Ova 22- godišnja djevojka vuče korijene i iz Amerike, a sebe opisuje kao zagovornicu pozitivnog stava prema svom izgledu:

- Kao žena sa oblinama koja se ne uklapa sa određenim standardima ljepote, ovdje sam da predstavljam sve žene. Prije nekoliko godina bila sam vrlo nesigurna osoba i imala sam vrlo nisko samopoštovanje. Sada volim sebe i to je za mene uspjeh. Mislim da ne postoji samo jedan način da budete lijepi, svaka žena je lijepa baš takva kakva jeste - izjavila je ova misica.

Džejn Dipika Garet uspjela je da se plasira u top 20. A granice su uspjele da pomjere i Erika Robin koja je prva žena koja je predstavljala Pakistan u istoriji izbora Miss Universe. Atenea Perez je prva tamnoputa misica kao predstavnica Španije, Kamila Avela je promijenila dosadašnje pravilo, pa je učestvovala kao udata žena i majka i plasirala se u top pet najljepših.

Miss Gvatemale Mišel Kon je također udata i majka dvoje djece, pa je zajedno sa Kamilom promijenila istoriju takmičenja. Marina Mašeti je prva transrodna žena koja se borila za krunu, a branila je boje Portugala. Transrodnu misicu imala je i Holandija, Riki Valeri Kole.

I sama pobjednica je promijenila dosadašnji tok Miss Universe - Šinis Palasios je prva misica iz Nikaragve koja je trijumfovala na ovakvom takmičenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.