ČAROBNO PUTOVANJE

Manekenka Kanita Karišik-Zaimović na dočeku Nove godine u Španiji: Malaga me podsjetila na moje Sarajevo

Svaka zgrada, svaki okus, svaki trenutak u Malagi priča priču o ljepoti i uživanju

Karišik-Zaimović: Oduševljena Španijom. Facebook

7.1.2024

U sjaju južnošpanskog sunca, u društvu supruga Kenana, nekadašnja Miss Nizozemske Kanita Karišik–Zaimović provela je praznike u Malagi, gradu prožetom poviješću, arhitektonskim sjajem i kulinarskim izazovima. Samo za naš list lijepa Sarajka podijelila je prve utiske s ovog mondenskog mjesta. Inače, ovo je prvi put nakon nekoliko godina da naša ljepotica nije Novu godinu dočekala u rodnom Sarajevu, koje je ovog puta posjetila početkom decembra.

Impresivna arhitektura

- Naši dani započinjali su divljenjem impresivne arhitekture kojom Malaga obiluje. Impozantna katedrala s očaravajućim spojem gotičkih, renesansnih i baroknih stilova ponosno se uzdiže iznad grada. Alcazaba, maurska tvrđava s raskošnim vrtovima i lavirintima staza, vraćala nas je u prohujala vremena, dok nas je Picasso muzej uranio i u dušu umjetničkog grada – otkriva nam Kanita.

Karišik otkriva kako su je posebno dojmile arhitektonske ljepote ovog grada.

- Šetajući ulicama starog dijela grada, otkrivali smo skrivene dragulje arhitektonske ljepote - od rimskih ruševina teatra do šarmantnih andaluzijski maurskih uličica. Svaka zgrada u Malagi priča priče o povijesti grada i vodila nas je na putovanje kroz vrijeme – rekla nam je bh. ljepotica.

Našu ljepoticu oduševila je i gastronomska ponuda ovog grada u Španiji.

- Naša mala avantura upoznavanje grada i njegove arhitekture se prožimala s mirisima citrusa , naranče koje za divno čudo ukrašavaju grad kao Božićne kuglice. Malaga nudi bogatu gastronomsku priču. Večeri su bile ispunjene kušanjem lokalnih delicija na ugodnim trgovima, okruženi zvucima nježne španjolske muzike. Tradicionalne tapas delicije bile su prava umjetnička djela, s eksplozijom okusa koji su očarali naše nepce. Vrhunac je svakako bio ribarnica, gdje smo uživali u svježe ulovljene plodove mora, pripremljene majstorskom rukom koja odražava ponos lokalne kuhinje – dodaje manekenka.

Kenan i Kanita. Instagram

Jedinstveni pečat

Neki detalji u ovom španskom gradu Kanitu su podsjetili i na rodno Sarajevo.

- Andaluzijska arhitektura nosi duh bogate kulturne baštine, a maurski utjecaj dodaje svoj jedinstveni pečat. Ovi stilovi često se izražavaju kroz izdašnu upotrebu ukrasnih detalja, stubova s ukrasnim kapitelima te prostrane unutarnje dvorišta, poznata kao "patios".Ovo bogatstvo detalja i suptilna igra svjetlosti me čak podsjećaju na moje Sarajevo, gdje se također susreću različite kulture i arhitektonski utjecaji. To stvara jedinstvenu atmosferu koja povezuje prošlost i sadašnjost – istakla je manekenka.

I za kraj, bh. ljepotica kaže će zauvijek pamtiti ove praznike koje je provela u ovom španskom biseru.

Malaga nam se predstavila kao grad harmonije, gdje arhitektura koegzistira s bogatom kulturnom tradicijom. Svaka zgrada, svaki okus, svaki trenutak u Malagi priča priču o ljepoti i uživanju. Ovi praznici će zauvijek sjajiti kao vrijeme kada smo ne samo otkrili Malagu, već smo se i izgubili u čaroliji ovog očaravajućeg grada na Sredozemlju – zaključila je lijepa Sarajka.

Kanita sa suprugom na dočeku Nove godine. Instagram

Zaljubljena u sarajevske olimpijske ljepotice

Nekadašnja Miss Nizozemske tradicionalno zimuje u rodnom Sarajevu. Zaljubljena je u sarajevske olimpijske ljepotice koje svake godine posjećuje jer je pasionirana zaljubljenica u zimski sport.

- Kad me prijatelji pitaju zar se tamo može skijati, često znam odgovoriti pa, naravno, tamo su održane Zimske olimpijske igre 1984. godine i preponosna sam na tu činjenicu – priznala je naša manekenka.

Svadba u Gradačcu

Početkom avgusta 2022. godine su Kanita i njen izabranik Kenan Zaimović stali na ludi kamen u Gradačcu, rodnom gradu njenog sada već supruga. 

Par je za nekoliko stotina zvanica priredio gala zabavu na otvorenom u prirodnom ambijentu nedaleko od Gradačca. Danas je ovaj par svio gnijezdo nedaleko od Amsterdama gdje danas žive i rade uz stalne posjete našoj zemlji.

Vjerujem u sudbinu, sve je zapisano negdje u zvijezdama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.