MUZIKA

Emir Đulović: Možda sam jedini pjevač koji ne konzumira alkohol, cigarete...

B. ŠIŠIĆ

23.12.2017

Iako se radi samo o naslovu pjesme “Zemljotres“, mladi i popularni Emir Đulović dobro je prodrmao kako bh. tako i regionalnu estradu. Ovaj pjevač, polako, ali sigurno, kako bi mnogi rekli nenametljivo, osvaja srca mnogih ljubitelja narodne muzike, posebno ženske populacije.

Emir je često na putu, pa smo tako ovaj razgovor s njim vodili u švicarskom gradu Baselu.

- U ovoj 2017. godini se u mom kako privatnom tako i poslovnom životu izdešavalo dosta toga pozitivnog. Čak mi je pomalo i žao što se ova godina bliži svom kraju. „Zemljotres“ je zaokružio moj kompletan rad u ovoj godini i to baš onako kako sam htio, možda čak i više no što sam se nadao. Radim opet nove covere, a posebno sam ponosan na posljednji cover, a radi se o pjesmi „Pustite me“, koju je svojevremeno Osman Hadžić snimio u duetu sa Dinom Merlinom, a sam Merlin je i autor te pjesme. Mislim da je pjesma snimljena prije 20 godina, ali je i danas fenomenalna. Moj tim i ja dobili smo zaista pozitivne kritike i na neki način „izvukli“ smo pjesmu koju do sada niko nije obradio, a mnogi su čak i zaboravili na nju – priča na početku Đulović za Avaz.ba


Jesu li na neki način pjesme Osmana Hadžića obilježile tvoju karijeru?

- Rekao bih da su pjesme Osmana Hadžića obilježile početak moje karijere kada sam se takmičio. Imao sam originalne matrice njegovih pjesama, a svaku koju sam pjevao već je bila hit. Tako da jeste, htio to ili ne, zaista, njegove pjesme su bile dio moje karijere.

Kada si se ti takmičio, tada su bila neka druga vremena, drugačija ocjenjivanja, drugačiji pristup kandidatima. Pratiš li aktuelna takmičenja "Granda", "Hayata", "Pinka"?

Pratim onoliko koliko mi vrijeme dozvoljava jer imam dosta poznanika, prijatelja koji se takmiče, pa pogledam naravno. A, često ne volim ni da znam kad se takmiče jer se onda baš brinem. Znam kako je meni bilo kada sam se takmičio. Ne volim da slušam kad kritikuju tu djecu. Oni trebaju, mislim na žiri, da im daju podršku, ali sve je to šou-biznis, pa valjda mora tako da bude.


S obzirom na tvoje glasovne mogućnosti, hitove koje si snimao i još snimaš, na izgled koji zadovoljava današnje estradno tržište, jesi li mogao mnogo više postići u dosadašnjoj karijeri?

- Kakvo danas tržište imamo i ko sve pjeva, onda se sve mora  postepeno raditi. Nismo mi Amerika i nas ne gleda i ne prati cijeli svijet, pa da za svakog ima mjesta i da svako odmah može uspjeti. Nisam skandal-majstor, radim stihijski, lagano, ali sigurno. Zaista ne bih sada da povlačimo to pitanje, jer mislim da za svakog ima mjesta, da se svako snalazi na svoj način. Svakom kolegi i kolegici zaista od srca želim sve najbolje, a publika je ta koja određuje pravila. Radim već 12 godina, nisam nikada osjetio neki minus, super mi ide, a svake godine mi je bolji napredak. Mislim da temeljito gradim karijeru, da bi bio ozbiljan pjevač. Skandali traju godinu ili dvije i to je to. Postoji mnogo pjevača koje sam dočekao i ispratio. Ne volim da budem napadan i dosadan. Lijepo je kada te publika poželi. Nemoguće je od svake pjesme koju snimiš očekivati da će biti hit. Karijera se godinama gradi. Svako ima svoju nafaku, isto kao što sam imao ja, da od 12.000 takmičara budem baš pobjednik. Dođem iz jednog malog mjesta za koje niko nije znao i nakon moje pobjede svi saznaju za njega. To je ljepota ovog posla. 


Stiče se utisak da više pjevaš i nastupaš u dijaspori već u BiH?

- Posla imam i u BiH, ali se u našoj zemlji više radi ljeti kada sva ta dijaspora dođe na godišnje odmore. Onda se tokom ljeta dogovaraju nastupi za jesen i zimu u dijaspori. Činjenica je da je dijaspora naša najjača snaga, naša publika koja nas pjevače prati i vani i u domovini. Mislim da bi većina pjevača trebala biti mnogo zahvalna upravo dijaspori.

Šta se dešava u privatnom životu Emira Đulovića?

- Nije baš toliko aktivno kao u poslovnom. Kada ne nastupam, ne putujem, onda mnogo treniram, idem u teretanu. Jednostavno se posvetim mnogo sebi i oblikovanju vlastitog tijela. Sport je zaista moj ispušni ventil koji mi pomaže da se upotpunosti opustim. Živim lijep, normalan i skroman život. Neka ovako ide i ostane, bit ću zadovoljan.

Je li onda, po tvom mišljenju, skromnost mana ili vrlina?

- Nisam taj kalup pjevača, a ni osobe. Nekome je možda mana, a meni je skromnost jednostavno vrlina. Ja sam ovakav kakav jesam, ovakav profil pjevača sam ponio iz kuće, tako su me otac i mati odgojili. Ne mogu proći pored onih koje poznajem da ih ne pozdravim, zagrlim. Ne zanima me ko se s čim bavi jer svi smo ljudi od krvi i mesa. Niko nije savršen, Bog je samo jedan. Trudim se jednostavno da budem profesionalac u svom poslu. Skroman sam od samog početka moje karijere i drago mi je zbog toga. Sretan sam što me ni novac ni slava nisu promijenili. I dalje sam momak koji nikada nije probao alkohol, ne konzumiram ni cagarete, samo me malo slatko zeza. Dovoljno sam vjernik da poštujem i cijenim sve druge vjere i nacije. Moji roditelji i okolina u kojoj sam rastao utjecali su na to da prije svega budem insan.


Planovi i želje u 2018. godini?

- Ulazimo u neke nove projekte u Beogradu i nadam se da će se realizirati. Upravo puštamo neke nove covere, a onda nastavljam sa radom na novim pjesmama, ali ne smijem ništa pričati unaprijed. Ako se sve ostvari, bit ću izuzetno zadovoljan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.