USPJESI

Veliki uspjeh Sarajlije: Holivud me je našao na internetu

Kutkut: Veoma sam sretan

N. AJNADŽIĆ

25.3.2018

Sarajlija Adis Kutkut, alijas Billain, radio je synth programiranje za dva nova holivudska ostvarenja. Prvi je film “Bitka za Pacifik – Pobuna”, čiju režiju potpisuje Stiven Denajt (Steven DeKnight). U glavnoj ulozi pojavljuju se Džon Bojega (John Boyega), koji je igrao u dva nastavka megapopularne franšize “Ratovi zvijezda”, te sin Klinta Istvuda (Clint Eastwood) Skot (Scott).

 Prvi val

Drugi je “Hunter Killer”, u kojem igraju oskarovac Geri Oldman (Gary) i Džerard Batler (Gerard Butler), a reditelj je Donovan Marš (Marsh).


Naš poziv Kutkuta je zatekao u Beogradu, gdje je upriličeno premijerno prikazivanje “Bitke za Pacifik – Pobune”, kojem je i prisustvovao. Rado je pristao govoriti za “Dnevni avaz” te nam je otkrio kako je došao do toga da njegovo ime bude potpisano na špici uz imena nekih od najvećih holivudskih zvijezda.


- Jednostavno, jedan od producenata poslao mi je poruku putem muzičke platforme “Sound Cloud”, na kojoj imam profil. Dobio sam poruku da li bih radio zvukove, muzičke dizajne i muziku za neke velike filmove - govori nam Kutkut.


Dodao je da je prije nekoliko godina počeo raditi za firmu iz Njujorka, gdje je radio na reklamama za svjetske brendove kao što su “Apple”, “Mercedes”, “Nike”...


- Ta je firma poznata po tome što je, između ostalog, radila priču za film “Okrug 9”, kao i trejler za film Ridlija Skota (Ridley Scott) “Prometej”. Nakon mog pristanka, zahtijevali su da odmah počnem, a nisam znao o kojim se filmovima radi. Imao sam već neke projekte koje sam morao završavati tako da je već bilo veoma rizično prihvatiti nešto što je tako tajnovito. Prvi val filmova sam odbio, a poslije sam saznao da se radilo o “Transformersima” i još nekim ostvarenjima – kazao je Kutkut.


 Tehno DJ

Ponuda koja je poslije uslijedila, bila je upravo za “Hunter Killer” i “Bitku za Pacifik – Pobunu”. Kutkut nam je rekao da je veoma zahvalan na povjerenju koje su mu ukazali, ali i na pokretljivosti.


- Daju mi neke upute, ali su otvoreni za sugestije. Vjerujem da ćemo nakon ovoga raditi još više i da ima još nekih filmova za koje bih trebao uskoro znati. Veoma sam sretan. Radio sam različite zvukove, od igrica do filmova. Ta rezerva zvukova počela je da bude od velike koristi – priznaje Sarajlija.


Karijeru je počeo kao tehno DJ i hip-hop producent, odakle i dolazi umjetničko ime Billain, a sarađivao je s nekima od najpopularnijih bh. repera, kao što su Edo Maajka i Frenkie.


Fantastično iskustvo

- “Hunter Killer” bio mi je fantastičan zato što je zvukom trebalo opisati težinu podmornice, hidrostatiku, pritisak i paranoju metrima ispod površine, a sve to bez mnogo mogućnosti da se vidi film nego sve je nekako iz glave. To je, naravno, ogromno i fantastično iskustvo – kazao je Kutkut.


 Muzika je pola filma

- Zvuk i muzika su pola filma. Moj je posao “synth programer”, mada sam dobio odriješene ruke da ubacim svoje neke sugestije. Razmjenjujemo tako kanale i mišljenja, a onda glavni producent uzme svesku od mene i još nekih ljudi te, kao neki dirigent, iskomponuje ono što najbolje vidi da odgovara slici – dodao je Kutkut.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.