OTVORENO

U Sarajevu nemam status umjetnika

Kutkut: Ukazano mi je ogromno povjerenje

Piše: N. AJNADŽIĆ

5.8.2018

Kada se vaše ime nađe na odjavnoj špici holivudskih filmova uz neka od najpoznatijih svjetskih zvijezda, to je sigurno ogroman korak u karijeri, a upravo se to desilo Adisu Kutkutu, alijas Billain, sarajevskom muzičaru koji se, između ostalog, bavi synth programiranjem. 

Krajnji ishod

Nakon što je prije nekoliko mjeseci premijerno prikazan film „Bitka za Pacifik – Pobuna“, čiju režiju potpisuje Stiven Denajt (Steven DeKnight), a u glavnim ulogama su Džon Bojega (John Boyega) i sin Klinta Istvuda (Clint Eastwood) Skot (Scott), pozvali smo Billaina da podijeli s nama svoje utiske.

- Prezadovoljan sam. Sloboda koju sam imao bila je veoma drugačija od onoga što sam očekivao, s obzirom na to da je to inače veoma kontrolirana sredina, gdje se radi s mnogo različitih ljudi. Ukazano mi je ogromno povjerenje i tačno su znali šta im treba od mene. Doslovno nisam imao više od dvije revizije. Onda to sve vidjeti na velikom platnu zaista je poseban doživljaj – kaže Billain.

Radio je također i na filmu „Hunter Killer“, koji će se početi prikazivati u oktobru, a u kojem igraju oskarovac Geri Oldman (Gary) i Džerard Batler (Gerard Butler), čiju režiju potpisuje Donovan Marš (Marsh).

- Taj još nisam vidio. Dobio sam u isto vrijeme oba posla. U tom filmu radi se o podmornicama, o dubokim zvukovima, kao i o tome da treba da zvuči morski i klaustrofobično. Bilo je malo teško shvatiti kako to izvesti. Čak sam gledao i neke dokumentarce. Mislim da je sve ispalo odlično. Najbitnije mi je da sam ja zadovoljan. Jedva čekam da vidim krajnji ishod. Sebi sam najveći kritičar i noćna mora. Ne mogu dozvoliti da uradim nešto srednjeg kvaliteta, ne bih mogao živjeti sa sobom – govori Kutkut kroz smijeh.

Crtani film

Album priprema već četiri godine.

- Nadam se da će iduće godine napokon izaći. Radim s nekoliko animatorskih timova da bi s albumom izašao i crtani film. Ja u Sarajevu nemam status umjetnika. Govorili su mi da se ne trebam baviti muzikom, već da završavam konzervativne škole. S druge strane, imamo ljude koji ne rade ništa po godinu-dvije, a imaju status umjetnika, a oni koji se satraše da naprave nešto, na čijim leđima leži određena vrsta i visina kulture, koji promoviraju Sarajevo, oni nemaju povlastice, dozvole... – kazao je Billain.


Nove holivudske ponude

Otkriva nam da je bilo ponuda za još neke filmove, ali da je ugovorom obavezan da o tome ne smije mnogo govoriti. Ipak, potvrdio nam je da je riječ o holivudskim projektima.

- Kao i svaki veliki projekt, treba vremena da se producent odluči šta traži. Desi se i da se predomisli. Malo sam se više aktivirao oko igrica na kojima radim, jer tu treba mnogo više muzike nego za film. I to mi je izazov, jer je tehnički veoma zahtjevno – kazao nam je Sarajlija.

Ne dam egu da skoči

O tome kako je bilo vidjeti svoje ime pored Senajta, Bojege i drugih Kutkut kaže:

- I to s ljudi koji su izginuli na frontu pravljenja svega toga, onda je lijepo vidjeti kako su svi preživjeli projekt. Tada sam postao gladan u smislu da radim dalje i bolje, neke nove izazove prihvatim. Super je kad čestitamo jedni drugima, ali mislim da je još bolje odmah se baciti na druge projekte. Lijepo je vidjeti sve to kao referencu i da se sve to dešava na tom nivou sa svim tim ljudima. A ako bi mi previše čestitali, mislim da bi mi ego skočio. Ne dajem sebi prostora za to.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.