GODIŠNJICA

Na današnji dan preminuo Elvis Prisli: Umjesto bicikla dobio gitaru i postao zvijezda

Arhiv

cdm.me

16.8.2018

Kralj rokenrola Elvis Prisli (Prisley) preminuo je prije 41 godinu, a godišnjica smrti slavnog muzičara obilježava se cijele ove nedjelje.

Elvis Prisli je rođen 1935. u relativno siromašnoj porodici u Tupelu, na jugu Misisipija. Otac mu je bio nadničar, a majka krojačica, pa je za deseti rođendan umjesto bicikla koji je poželio dobio gitaru od osam dolara jer je bicikl bio preskup.

 Preselili su se 1948. godine u Memfis, gdje je Elvis snimio prvu ploču s 19 godina i odmah postao zvijezda.


Tokom služenja vojske u njemačkom Frajdbergu (1958-1960) upoznao je tada 14-godišnju Amerikanku Prisilu. Vjenčali su se 1967. godine i ubrzo dobili ćerku Lisu Meri Prisli.

 Elvis i Prisila razveli su se 1973. godine, a razlog je bio njegova zavisnost od tableta za spavanje i sedativa.


Posljednji nastup održao je 26. juna 1977. u Indija­napolisu pred dvadesetak hiljada ljudi, bio je izobličen od debljine, a dan pred sljedeći koncert, 16. avgusta 1977, pronađen je mrtav u kupatilu. 

Ljekar je potvrdio da je u pitanju bila fatalna srčana aritmija, potpomognuta gojaznošću i zloupotrebom raznih supstanci. Posljednju pjesmu “Way down” snimio je samo nekoliko dana prije smrti.


Elvis je sa zaradom od 27 miliona dolara na četvrtom mjestu “Forbsove” liste mrtvih slavnih ličnosti s najvećih zaradama (podatak od prošle godine), a njegovo imanje Grejslend posjetilo je više od 20 miliona ljudi od 1982. godine, kada je otvoreno za javnost, i donosi zaradu Memfisu oko 150 miliona dolara godišnje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.