TEL AVIV

Holandija pobjednik 64. Eurosonga, Islanđani s transparentom podrške Palestini

Švedska bila prva nakon glasova žirija predstavnika, ali su odlučili glasovi publike

Predstavnik Holandije bio je Dankan Lorens. Eurovision.tv

Avaz.ba

19.5.2019

Pobjednik 64. Eurosonga je Holandija, tako su odlučili glasovi publike. Holandski predstavnik bio je Dankan Lorens (Duncan Laurence) koji je izveo pjesmu "Arcade", a ona je osvojila 492 boda. 

Na drugom mjestu je Italija, dok je Rus Sergej Lazarov bio treći.

Nakon glasanja zemalja učesnica prvoplasirana je bila Švedska, a drugoplasirana Sjeverna Makedonija koju je predstavljala Tamara Todevska, s dva boda manje od Švedske.

Tokom izvođenja Tamara je dobila pljesak već prije drugog refrena. Pjesma koja šalje poruku svim ženama da budu posebne osvojila je srca žirija, no ne i publike.

Tamara je sestra poznate pjevačice Tijane Dapčević. Pjesmu je posvetila kćeri, a pjevala je sa suzama u očima.

U finale Eurosonga plasiralo se 26 zemalja: Malta, Albanija, Češka Republika, Njemačka, Rusija, Danska, San Marino, Sjeverna Makedonija, Švedska, Slovenija, Kipar, Holandija, Grčka, Izrael, Norveška, Velika Britanija, Island, Estonija, Bjelorusija, Azerbejdžan, Francuska, Italija, Srbija, Švajcarska, Australija i Španija.

Kada je riječ o zemljama regije, u finalu su se predstavili Srbija, Slovenija i pomenuta Sjeverna Makedonija, dok Hrvatska nije uspjela izboriti svoje mjesto. Bosna i Hercegovina nije učestvovala ni ove godine.

Kao gošća u finalnoj večeri nastupila je svjetska pop zvijezda Madona (Madonna), kao i nekadašnja pobjednica Eurosonga, Končita Vurst (Konchita Wurst), koja je svojevremeno Austriji donijela trijumf pjesmom "Rise like a Phoenix".

Pažnju medija i svjetske javnosti izazvali su i predstavnici Islanda, koji su u bekstejdžu držali transparente Palestine, što je izazvalo negodovanje u dvorani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.