EKSKLUZIVNO

Igor Paspalj, najbolji gitarista svijeta za "Avaz": Vježbao sam 10 sati dnevno

Zaljubio sam se u gitaru kada sam čuo Van Halena

Paspalj: Veoma prestižna nagrada. Facebook

Piše: Nermin Demirović

24.12.2020

Prestižni časopis „Guitar World“ to je sve opisao na svoj način.

- Nakon kombiniranja javnog glasanja, odabira osoblja „Guitar Worlda“ i ocjenjivanja za svaku kategoriju, imamo najbolje. Standard talenta ove godine bio je zapanjujući, a kao što smo sigurni da ćete se složiti, nikome od nas nije bio lak izbor – objavili su. 

Virtuozan stil sviranja

A najbolji od najboljih je jedan Bosanac. 

Igor Paspalj iz Prijedora najbolji je gitarista za 2020. godinu u izboru „Guitar Worlda“. 

Kako su pojasnili, svi finalisti trebali bi biti neizmjerno ponosni što su stigli tako daleko u takmičenju, ali na kraju svaka kategorija može imati samo jednog pobjednika.

Paspalj je najbolji u sviranju električne gitare. Njegov stil sviranja je snažan koktel virtuoznih utjecaja - uključujući Edija van Halena (Eddie Van Halen), Ingvi Malmstin (Yngwie Malmsteen), Pol GIlbert (Paul Gilbert), Đoa Satrijanija (Joe Satriani) - Igor pokazuje izuzetnu instrumentalnu dominaciju, kao i neuporedivu kompozicijska sposobnost, navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

U ekskluzivnom razgovoru za „Avaz“ najbolji gitarista svijeta govori o svijim počecima, karijeri i drugim stvarima vezanim za muziku.

Koliko dugo svirate, kako je sve počelo?

- Sviram od neke 13. godine, zaljubio sam se u gitaru kada sam čuo Van Halena i njegov instrumental „Eruption“. Tada sam odlučio da ću se baviti muzikom profesionalno i to sam i uradio.

Koliko vježbate, koliko često svirate?

- Sviram stalno, to mi je i posao, ali i ljubav. Ne vježbam više kao ranije kada sam bio tinejdžer, i kada se vježbalo i po 8 do 10 sati dnevno. Uglavnom se sada to svodi na snimanje, komponovanje, izradu lekcija, masterclassa, raznih projekata...

Šta Vam znači nagrada?

- Svakako, divno priznanje od najprestižnijih svjetskih magazina. Materijalni dio nagrade ne znači toliko, ali nagrada kao priznanje svakako znači mnogo više, naročito iz razloga jer sam odrastao čitajući i upijajući sadržaje tih magazina, a sada sam eto dočekao njihovo priznanje i spotlight.

Paspalj: Imam sreću da imam dosta posla online. Facebook

Hobi, ljubav i posao

Šta je za vas gitara?

- Ukratko, gitara mi je sve. To je i hobi i ljubav i posao. Ne samo gitara, već muzika generalno. 

Ko su uzori?

- Uh, previše da bi ih uopšte mogao nabrojati, i to ne samo gitarista. S obzirom da sam muzičar sa klasičnim obrazovanjem, magistrirao sam muzičku teoriju, ima tu svašta. Od kompozitora klasične muzike do nekih modernih veličina. 

S kim sve sarađujete, bendovi ili studio?

- Sa svima, kao studio i session muzičar u Dubaiju sam svirao sa preko 10 raznih bendova, sarađivao sa mnogim nezavisnim izvođačima, a to i trenutno radim, rado se odazivam kome god zatrebaju moje usluge.

Muzika u vrijeme korone, kakvi su problemi i kako se snalazite?

- Pa, trenutno sam u BiH, sve je nekako na stand by, ja doduše imam sreću da imam dosta posla online - privatni časovi, zatim razni kursevi i masterclasses, angažmani za JTC Guitar kompaniju, zatim razna snimanja. Ali svakako, situacija je mnogo gora nego prošle godine jer živi nastupi praktično ne postoje. Iskreno se nadam da ćemo se ubrzo vratiti, koliko - toliko, normalnom životu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.