BORBA PROTIV KORONE

Bili Ajliš među potpisnicima pisma G7 kojim se poziva na doniranje vakcina

Izgradimo zdraviju, svjetliju i pošteniju budućnost za svako dijete i za sve ostale

Ajliš: Traži doniranje vakcina za sve zemlje. Agencije

L. K. P.

9.6.2021


Bili Ajliš (Billie Eilish), Dejvid Bekam (David Beckham),Keti Peri (Katy Perry), Selena Gomez, Prijanka Čopra Džonas (Priyanka Chopra Jonas), Olivija Kolman (Olivia Colman), Lijam Pejn (Liam Payne), Vupi Goldberg (Whoopi), Pink, Orlando Blum (Bloom) nalaze se među potpisnicima otvorenog pisma učesnicima G7 zajedno s brojnim veleposlanicima UNICEF-a u kojem se traži doniranje vakcina tamo gdje su trenutno najpotrebnija, dajući tako i globalnu podršku inicijativi za ulaganje u vakcine COVAX.

G7 čine predstavnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD-a. Sastaju se u St Ivesu, u Kornvalu, od petka do nedjelje, odnosno od 11. do 13. juna, na svom posljednjem samitu, s globalnim odgovorom vezanim uz pandemiju koronavirusa.


Bekam: Dao svoj potpis. Agencije

U otvorenom pismu objavljenom 8. juna, UNICEF je pozvao G7 “da dogovore akcije kojima će se vakcine brzo distribuirati tamo gdje su najpotrebnija.

- Pandemija neće nigdje biti gotova dok svagdje ne završi, a to znači dostava vakcina u svaku zemlju, što je brže i pravednije moguće, navodi se u pismu.

UNICEF kaže da će svaka od zemalja G7 imati dovoljno doza da donira 20 posto svojih vakcina između juna i avgusta ove godine što je više od 150 miliona doza,  i to bez značajnog odgađanja prema trenutnim planovima vakcinisanja odrasle populacije u tim državama.

-Tražimo od vas da hitno dostavite donacije do avgusta i da utvrdite putokaz za povećanje donacija kako se zalihe povećavaju. Prognoze sugeriraju da bi do kraja godine moglo biti dostupno čak 1 milijardu doza za doniranje. Nada svijeta počiva na vama. Zajedno se morate suočiti s ovim izazovom. Izgradimo zdraviju, svjetliju i pošteniju budućnost za svako dijete i za sve ostale, stoji između ostalog u pismu koje je upućeno učesnicima samita G7.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.