BOSANSKO, A SVJETSKO

Sjajni bh. gitarista Muris Varajić: S bubnjarom „Deep Purplea“ idem na svjetsku turneju

Nedavno su nakon koncerta otpustili gitaristu, a tada se u bekstejdžu našao moj i Ianov zajednički prijatelj, koji me spomenuo, otkrio je Varajić

Varajić: Dobar glas daleko se čuje. Facebook

Razgovarala: Lejla Karahmet - Pujagić

23.9.2021

Jedan od najboljih gitarista u BiH i regionu Muris Varajić dobio je ponudu o kojoj je mogao samo sanjati. Ian Pejs (Paice), čuveni muzičar i bubnjar kultne britanske grupe „Deep Purple“, poslao mu je pozivnicu da postane gitarista benda koji je osnovao s još nekoliko muzičara svjetskog glasa.





Raspored nastupa

- Eto, da se nešto i lijepo desi u ovom tmurnom i turbulentnom vremenu. Dobio sam pozivnicu od benda u kojem svira čuveni Ian Pejs. Na svjetsku turneju krećemo u novembru. Prva dva mjeseca imat ćemo veoma gust raspored nastupa, a onda će se bend fokusirati na pripremu trećeg studijskog albuma. Što se tiče turneje, svirat će se repertoar „Deep Purplea“. Stjecajem okolnosti, nedavno su nakon koncerta otpustili gitaristu, a tada se u bekstejdžu našao moj i Ianov zajednički prijatelj, koji me spomenuo, predstavio moj rad i, eto, poziv je stigao - otkrio je Varajić za „Avaz“.


Osim što lagano počinje pakirati kofere za nastupe u Švicarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Nizozemskoj, Danskoj, Muris vrijedno radi i na svom solo albumu.



Varajić: Iza sebe imam dva instrumentalna albuma, ali ovaj treći bit će vokalni. Facebook

- Iza sebe imam dva instrumentalna albuma, ali ovaj treći bit će vokalni. Vidjet ćemo koliko ću imati vremena za sve to, s obzirom na ovaj period koji je preda mnom - priznao je vrsni gitarista.



Brojna priznanja

Duga je lista muzičara iz cijelog regiona s kojima je Varajić svirao - Halid Bešlić, Dino Merlin, Toše Proeski, Massimo Savić, Sergej Ćetković, Dženan Lončarević, Saša Matić, Hari Varešanović, Hanka Paldum i mnogi drugi.

Za svoje virtuozno sviranje gitare dobio je brojna priznanja u svijetu, ali svojim najvećim uspjehom smatra to što u vremenu u kojem živimo uspijeva živjeti od posla koji voli, a to je sviranje gitare.



Pejs: Okupio sjajne muzičare. Agencije

Ženska suza

Muris je i s grupom „Đogani“ ostvario jednu vrstu saradnje te imaju milionske preglede na YouTube kanalu.  


- To s grupom „Đogani“ ne bih baš rekao da je saradnja, jer sam ja tu kompoziciju „Silent Inner Cry“ napisao sebi, da bi je kasnije, naravno uz moju dozvolu, grupa „Đogani“ prepjevala u hitu „Ženske suze“. Pjesma je veoma dobro prošla kod publike - ističe skromni Varajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.