UGLEDNI MUZIČAR

Sinan Alimanović oštro kritikovao Hayatovu emisiju "Sva bol svijeta"

Prozivam autore muzike i teksta pjesme “Sva bol svijeta” da se izjasne ko je autor originalnog aranžmana pjesme za Euroviziju “Sva bol svijeta”?!

Sinan Alimanović. Facebook

L. S. R.

16.5.2023

Bh. pijanista, kompozitor i dirigent Sinan Alimanović  kritikovao je emisiju  "Sva bol svijeta",  koja je emitirana sinoć na Hayat TV  povodom 30. godišnjice nastupa BiH  na Eurosongu.

- Ne mogu se oteti utiscima koji su proistekli iz poluistina izrečenih od sudionika u emisiji "Sva bol svijeta", koja se emitovala na TV Hayat, 15. maja, 2023. godine, a što je rezultiralo da se sama emisija pretvori u predstavu taština.

Radi podsjećanja, kao svjedok jednog vremena, trebao sam 1993. godine putovati u Dablin, na Eurosong, kao oficijelni dirigent za pjesmu "Sva bol svijeta". Tada su pjevače pratili revijski orkestri, a mi smo prethodno u studiju Muzičke produkcije RTV BiH snimili jedanaest kompozicija na kojima sam dirigovao, a za neke od pjesama sam napisao i aranžmane. Nažalost, moja kuća – RTV BiH, nije mi dala novinarsku akreditaciju, iako je bila dužna da to učini, s obzirom da sam se tim putem jedino mogao ukrcati na let Sarajevo-Zagreb i i tako krenuti put Dablina.

 U ovom kontekstu, bitno je napomenuti da sam par mjeseci ranije išao na predtakmičenje za pjesmu Eurovizije u Ljubljanu, tako što sam pretrčao pistu i ponovo se vratio u opkoljeno Sarajevo. Umjesto mene, finalne večeri Eurosonga 1993. godine, za Bosnu i Hercegovinu je dirigovao sjajni dirigent Noel Kelehan.




Naime, u emisiji posvećenoj 30. godišnjici pjesme “Sva bol svijeta” i predstavljanju BiH na Eurosongu 1993. godine, govornici na TV Hayat nisu obratili pažnju na osnovne pojmove, u smislu građe jedne pjesme, a većina nas zna da su to: muzika, tekst i aranžman.

 U emisiji nisu navedeni, niti potpisani svi autori originalne pjesme

 U emisiji nisu navedeni, niti potpisani svi autori originalne pjesme “Sva bol svijeta”, na način da se precizno navede ko je šta radio, u autorskom smislu, na originalnoj pjesmi. Ko je napisao originalni aranžman za revijski orkestar? Ni jednom riječju to nije pomenuto, a fokus cijele emisije je bio na predstavljanju novog aranžmana pjesme ili najavnim riječima autora Hayatovog saopštenja za medije “remake[a]” i “novo[g] moderno[g] aranžman[a]” pjesme “Sva bol svijeta”.

Kako je moguće da se u tom kontekstu ne pomene izvor, odnosno originalni aranžman?

Prozivam autore muzike i teksta pjesme “Sva bol svijeta” da se izjasne ko je autor originalnog aranžmana pjesme za Euroviziju “Sva bol svijeta”?!

Pokušaji manipulisanja činjenicama 

Napomena: RTV BiH je 1993. godine postala članica EBU-a (European Broadcasting Union), te su u tom periodu svi autori pjesme “Sva bol svijeta” propisno potpisani. Kako su mogli neki članovi ove ekipe da mijenjaju pravila RTV BiH?

Sve ovo ne bih komentarisao da se pokušaji manipulisanja činjenicama ne nastavljaju uporno iz godine u godinu, a pri tome se, uslovno rečeno, koriste metode “amateri svih zemalja ujedinite se” i “sto puta izgovorena laž postaje istina”. Prošlo je 30 godina, pa zar se ništa nije naučilo?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.