SLAVNA GLUMICA

Na današnji dan rođena je žena koju Hrvatska nikad neće prežaliti

Njena možda najpoznatija uloga je ona barunice Castelli u Glembajevima

Arhiva

D. H.

8.7.2023

I dan rođena je nikad prežaljena Ena Begović. Danas bi slavila 63. rođendan.

Imala čak 98 uloga

Rođena je 8. jula 1960. godine u Trpnju na poluotoku Pelješcu. Imala je veoma blizak odnos s majkom Terezijom, koju je nazivala i svojom najboljom prijateljicom. Karijera joj je započela zahvaljujući redatelju Lordanu Zafranoviću, koji ju je zapazio u jednoj predstavi i ponudio joj ulogu u filmu Okupacija u 26 slika.

Iako je doživjela tek nepunih 40 godina, Ena Begović glumila je čak 98 uloga u kazalištu, na filmu i televiziji. Utjelovila je mnoge poznate ženske uloge. Prvu zapaženiju filmsku ulogu ostvarila je 1981. godine u filmu Pad Italije.

Njena možda najpoznatija uloga je ona barunice Castelli u Glembajevima, za koju je 1988. godine dobila Zlatnu arenu za epizodnu žensku ulogu, no odbila ju je jer je tu ulogu smatrala glavnom.

Skončala 40 dana nakon poroda

Poginula je u saobraćajnoj nesreći na otoku Braču 2000. godine, iste godine kada se udala za Dikana Radeljaka i rodila kćerkicu Lanu. Tada je napunila i 40 godina te, nažalost, tragično skončala. Sve se to dogodilo u samo 55 dana.

U automobilu u kojemu je Ena Begović izgubila život 15. kolovoza 2000. godine bili su i Josip Radeljak, Tereza Begović, Leo Radeljak i malena Lana, koja je tada imala samo 40 dana. Nakon što se automobil srušio u provaliju sa strmog puta, Eni Begović nije bilo spasa te su u supetarskom domu zdravlja konstatirali njezinu smrt, ali je bez obzira na to gliserom prevezena u splitsku bolnicu, gdje su liječnici potvrdili smrt.

Mia Begović, njena sestra, jednom je prilikom u specijalu Velikani hrvatskog glumišta na HRT-u otkrila do tada nepoznate stvari o životu njezine sestre, pa tako i da je za života Ena odškolovala dvije Vukovarke koje su danas liječnice.

"Ena je bila velika humanitarka. O tome nije željela pričati. Ona je za života odškolovala dvije cure iz Vukovara koje su danas doktorice u LA-u", kazala je Mia tom prilikom i dodala da su joj se dvije žene javile nakon predstave koju je igrala u Los Angelesu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.