EJMI VAJNHAUS

Bila je jedna od najboljih pjevačica svijeta: Poroci su je odveli u smrt s 27 godina

Posljednji koncert pjevačica je održala u Beogradu, a trajao je samo 11 minuta jer ona nije bila sposobna ni pjevati ni stajati

Ejmi Vajnhaus. Facebook

D. R.

23.7.2023

Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse), jedna od najvećih svjetskih zvijezda, umrla je 23. jula 2011. godine u 28. godini, a iza sebe je ostavila brojne hitove koji se i danas slušaju.

Njen album "Back to Black" najprodavaniji je album stoljeća, a donio joj je pet Grammyja i zauvijek je zakovao u zvijezde. Ejmi je, osim po fantastičnom vokalu, nažalost bila poznata po brojnim skandalima koji su većinom bili posljedica njenog neurednog života i borbe s ovisnošću.

Njena kultna pjesma "Rehab" nastala je sasvim slučajno u studiju dok se ona žalila svom producentu kako je roditelji i prijatelji tjeraju da se počne liječiti od ovisnosti o alkoholu. Posljednji koncert pjevačica je održala u Beogradu, a trajao je samo 11 minuta jer ona nije bila sposobna ni pjevati ni stajati. Nakon što ju je publika izviždala Ejmi se povukla s pozornice i prekinula evropsku turneju.

Brojni problemi s alkoholom i drogom

Rođena je 14. septembra 1983. kao drugo dijete u židovskoj porodici koja je živjela u zapadnom Londonu. Roditelji su joj se razveli kad je imala samo devet godina, a ona i brat su nastavili živjeti s majkom i bakom.

Već s trinaest upisala se u prestižnu londonsku Školu za pozorište Sylvie Young gdje je pokazala izuzetan talent. Proslavila se svojim debitantskim albumom Frank 2003. godine. Njen drugi album Back to Black donio joj je pet Grammyja. Na tom je albumu bio i jedan od njenih najvećih hitova Rehab koji opisuje njene probleme s drogama i alkoholom te odbijanje bilo kakve pomoći oko liječenja njenih ovisnosti.

Ejmi Vajnhaus. Facebook

Početkom 2005. upoznala je Blejka Fildera (Blakea Fieldera) koji će postati njen muž. Njihova burna veza punila je novinske stupce, a govorkalo se da je upravo on uveo Ejmi u svijet težih droga, a jednom je prilikom gotovo umrla na njegovim rukama nakon tri dana neprestanog opijanja.

- Bio sam siguran da je gledam kako umire. Držao sam je uz sebe i mislio kako umire u mom naručju. Nekako sam uspio otvoriti joj usta i udahnuti joj zrak u grlo. Tad se stresla i vidio sam da joj se prsa podižu - ispričao je medijima.

Razveli su se 2009. godine nakon dvije godine braka. 2010. Ejmi se upustila u vezu s redateljem Regom Travisom i činilo se da će se uz njega uspjeti srediti, ali nakon prekida se vratila starim porocima.

"Radovala se budućnosti"

Njena posljednja evropska turneja otkazana je nakon propalog koncerta u Beogradu 18. jula 2011. Pjevačica je u tolikoj mjeri bila pod utjecajem opijata da je jedva stajala, a razočarani fanovi su je izviždali.

Njen posljednji javni nastup dogodio se u Londonu, 20. jula 2011. godine, kad je nastupila kao gost iznenađenja. Preminula je nedugo zatim, 23. jula 2011.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.