MAGLAJ

51. izdanje Festivala "Studentsko ljeto": Na pozornici zapjevat će mladi interpretatori iz sedam zemalja

Koliki je interes vladao za učešće na festivala govori i podatak da je na raspisani poziv pristiglo više od 70 prijava

Sa prošlogodišnje manifestacije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
S. S.

4.9.2023

U Maglaju je sve spremno za 51.izdanje Festivala „Studentsko ljeto“ koji je već decenijama jedan od brendova ovoga grada u srcu Bosne. Na festivalske večeri koje će se održati 8. i 9.septembra u sportskoj dvorani dolazi više od 30 mladih interpretatora narodne i zabavne muzike iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Koliki je interes vladao za učešće na festivala govori i podatak da je na raspisani poziv pristiglo više od 70 prijava. 

U Maglaj, neafirmisani pjevači narodne i zabavne muzike dolaze da se takmiče ali i da se druže, sa snovima da im upravo festivalska pozornica u ovom gradu bude odskočna daska u daljnjoj karijeri baš kao što je to bila brojnim poznatim estradnim imenima među kojima su Severina, Đulijano, Željko Samardžić, Danijel Popović, Alma Čardžić, Lepa Brena, Asim Brkan, Hasiba Agić i mnogi drugi. Organizator „Studentskog ljeta“ je i ove godine općina Maglaj, a suorganizator Dom kulture „Edhem Mulabdić“.

Učesnici nastupaju uz pratnju festivalskog orkestra

U proteklih nekoliko mjeseci članovi Organizacionog odbora, predsjednica Eldina Mehinagić te članovi Arnela Tumbić, Benjamin Hasanić i Josip Antunović, vrijedno su radili i za Festival je sve spremno. Svi oni koji u petak i subotu budu u sportskoj dvorani moći će uživati u jedinstvenom audio-vizulenom spektaklu, a puno toga je urađeno da se festival održi u sigurnom okruženju kako za učesnike tako i za posjetioce. Ono što izdvaja „Studentsko ljeto“ od drugih festivala jeste to da svi učesnici odabrane kompozicije izvode uživo, uz pratnju festivalskog orkestra pod ravnjanjem prof. Amira Muharemovića. 

U odnosu na prošlu godinu povećan je broj gudača, duvačkih instrumenata, udaraljki i perkusija, pa orkestar sa bek vokalima broji 27 članova. Odluku o onim najboljim donosi Stručni žiri kojeg čine Jovan Adamov, kompozitor i dirigent iz Novoga Sada, prof. Ahmo Muharemović iz Zenice te Enisa Hajdarević-Šojko, muzička urednica BH Radija 1, tu je i Žiri akreditovanih novinara a i publika će odlučiti o dobitnicima nagrada. Ove godine Maglaj će predstavljati srednjoškolka Sara Bradarić, kojoj će ovo briti prvi veliki nastup. „Sigurna sam da ću na pozornici dati svoj maksimum, a svim posjetiocima poručujem da samo uživaju u muzici tokom cijele večeri ali i u subotu. Nadam se da ću ispuniti sva očekivanja“, poručila je Sara.

Muzički gosti festivalskih večeri

Organizacija Festivala ne bi se mogla zamisliti bez volontera, srednjoškolaca i studenata. Ove godine ih je nešto više od 30, a zadućeni su za plakatiranje, prodaju karata za festivalske večeri, doček učesnika ali i da se svima 'nađu pri ruci'. Oni to sve rade puna srca, jer kako kažu uvijek je bila čast dati svoj doprinos u organizaciji „Studentskog ljeta“. Voditelji 51.“Studentskog ljeta“ su Maja Čengić Miralem i Armin Redžić, a muzički gosti festivalskih večeri biće Esad Plavi (8.septemabr – veče narodne muzike) i Denial Ahmetović (9.septembar – veče zabavne muzike). 

- Maglaj će tokom festivalskih večeri posjetiti brojni gosti da uživaju u dobroj pjesmi ali i čuvenoj maglajskoj gostoprimljivosti. Sretan sam, kao načelnik općine, da se tradicija održavanja Festivala koja datira od 1964.godine ne prekida i da ove godine imamo 51.izdanje - poručio je uoči „Studentskog ljeta“ Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. 

Ono što je takođe značajno jeste i to da će Festivalu prisustvovati i delegacija Svjetske asocijacije festivala, na čijem je čelu Marijan Kataroski. Tokom trajanja festivala upriličiće se svečano potpisivanje pristupnice Festivala „Studentsko ljeto“ ovoj značajnoj svjetskoj asocijaciji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.