TUŽNA GODIŠNJICA

Prije 37 godina saobraćajna nesreća prekinula je živote članova "Crvene jabuke"

Mogu vam samo reći: proljeće ga donijelo, jesen ga odnijela, riječi su majke Dražena Ričla

"Crvena jabuka". Facebook

18.9.2023

Na današnji dan, 18. septembra 1986. godine, na putu za Mostar članovi "Crvene jabuke" doživjeli su tešku saobraćajnu nesreću u Jablanici.

Aljoša Buha poginuo na licu mjesta

Na licu mjesta poginuo je basista grupe Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe, Dražen Ričl zadobio teške povrede, usljed kojih je podlegao 1. oktobra 1986. godine.

Na njegovoj sahrani bilo je 10.000 Sarajlija.

- Ja toga nisam ni bila svjesna. Poslije su mi to pričali, da se satima i satima odlazilo s groblja. Cijelu noć, na hiljade mladih, sjedili su i plakali pored humke mog Dražena. To je moj Dražen zaslužio jer su ga svi zaista neizmjerno voljeli. Njegova mi je razrednica rekla, kad je došla kod mene, poslije sahrane: "Dražen je bio takvo dijete, koje je moralo biti voljeno." Eto, Dražen je sam postigao svu tu popularnost, odanost, tu dirljivu ljubav toliko hiljada mladih - tom svojom pojavom, svojim ponašanjem, svojom veselošću i dobrotom...

Spomen ploča. Facebook

Mogu vam samo reći: proljeće ga donijelo, jesen ga odnijela. Kratak je bio vijek njegov. Ali, mislim da je - za te svoje godine - postigao mnogo više nego što bi ko drugi za neki duži, dupli život. Život mu je bio stvarno sadržajan - izjavila je je svijevremeno Draženova majka Elvira Deak.

Sarajlija i Zeničanin

Dražen Ričl, rođen u Sarajevu 12. marta 1962. godine, bio je jedan od pokretača "New primitivesa", gitarista nekoliko sarajevskih grupa, frontmen i jedan od osnivača "Crvene jabuke". Ričl je jedno vrijeme bio i gitarist sastava "Elvis J. Kurtović", te glumac u "Top listi nadrealista".

Basista grupe, koji je preminuo na licu mjesta, Aljoša Buha rođen je 4. januara 1962. godine, u Zenici. Živio je i odrastao u istoj zgradi u kojem i još jedan član grupe Darko Jelčić – Cunja. Bili su kao braća. Osnovnu i srednju školu je završio kao izvrstan učenik. Bavio se sviranjem, pisanjem i volio je čitati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.