FRONTMEN EKV-A

Prije 29 godina napustio nas je Milan: "Dječak iz vode" koji je odbio da pjeva u Banjoj Luci zbog rušenja Ferhadije

Dio djetinjstva proveo je u Sarajevu kojem je posvetio pjesmu

Facebook

D. H.

6.11.2023

Milan Mladenović, frontmen grupe EKV, preminuo je pre 29 godina od raka gušterače. Njega je 5. novembra 1994. godine pokosila ova teška bolest. Tri meseca trajala je njegova teška borba, a u trenutku smrti imao je samo 35 kilograma.

Njegova muzika se i dalje sluša i kroz nju živi. Slavni rok muzičar rođen je u Zagrebu, 21. septembra 1958. godine, a u šestoj godini se sa porodicom preselio u Sarajevo.


Prvi bend

Krajem sedamdesetih godina osnovao je svoj prvi bend "Limunovo drvo", da bi posle nekoliko godina nastao njegov prvi značajniji sastav - "Šarlo Akrobata". Bend se raspao zbog nesuglasica, a Milan je napravio novu grupu "Katarina II", koja je potom promenila ime u "Ekatarina Velika". Kako je govorio, za muziku je disao.

Krajem sedamdesetih godina osnovao je svoj prvi bend "Limunovo drvo", da bi posle nekoliko godina nastao njegov prvi značajniji sastav - "Šarlo Akrobata". Bend se raspao zbog nesuglasica, a Milan je napravio novu grupu "Katarina II", koja je potom promenila ime u "Ekatarina Velika". Kako je govorio, za muziku je disao.


- Počeo sam da sviram u četvrtom razredu osnovne škole kada mi je otac kupio akustičnu gitaru na kojoj je pisalo Tango, potom sam išao u muzičku školu i naučio neke akorde. Bilo je to u Sarajevu gdje smo se doselili kada sam imao šest godina i na čudan način mislim da je ono mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me naravno mlatili, i dolazio sam kući krvav, plačući, što je trajalo do 1970. kada smo se preselili u Beograd. U Sarajevu sam imao najboljeg prijatelja Amera sa kojim sam idući ulicom stalno pjevao Bitlse. Tada sam želio da kada porastem postanem jedan od njih. U tom periodu mnogo sam čitao, što mi je ostalo kao potreba i kasnije. Stalno sam mijenjao ukuse, čas bi mi se nešto svidjelo, a čas ne bi. Sjećam se da sam mahnito čitao Aleksandra Dimu i to ispod klupe za vrijeme časa zbog čega sam i oćoravio pa sam kasnije morao da nosim tegle na očima i nisam vidio bijelu mačku u mraku - pričao je Milan u emisiji "Tri želje za zlatnu ribicu" Ireni Mišović.


- Kad sam definitivno odlučio da se bavim rokenrolom, to se mojim roditeljima uopšte nije dopadalo, ali sam se na kraju izborio da se naviknu na to, a onda bi im bilo drago kada pročitaju moje ime u novinama. Počeli su aktivno da me pomažu i podržavaju. Na neki način kao i svi drugi ljudi, i ja sam savršena mješavina svojih roditelja. Čini mi se da sam žestok na majku i blag na oca, a kada je riječ o fizičkom izgledu, jedino sa sigurnošću znam da sam nos naslijedio od tate - otkrio je svojevremeno magazinu Ćao.


Odbio svirati u Banjoj Luci

Legendardni beogradski muzičar Milan Mladenović odbio je nastupati u Banjaluci 1993. godine uz poruku da ne želi svirati u gradu u kojem je srušena džamija.

Bio je to neobično hrabar čin čovjeka čije je djelo obilježilo jugoslovensku muzičku scenu druge polovine osamdesetih godina prošlog stoljeća.

 Ovaj jedinstveni muzičar od početka sukoba je redovno učestvovao na brojnim skupovima tražeći mir. Dio je ekipe koja je snimila pjesmu ”Mir brate mir” i organizirala kampanju ”Slušaj ‘vamo”.

Pored izvrsne muzike koju je stvarao sa svojim bendom Ekatarina velika, hitova i albuma, upravo je ovaj čin na neki način obilježio jednu veliku karijeru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.