ČUVENE RIJEČI

Muzička legenda koja je zbog Ferhadije odbila nastup u Banjoj Luci: Neću da sviram u gradu u kojem je srušena džamija

Suočen sa slikom užasa i svakodnevnim razaranjima govorio je da je život postao nemoguć

Piše: N. Aj.

25.9.2021

Milan Mladenović. Arhiv

Neću da sviram u gradu u kojem je srušena džamija, čuvene su riječi muzičke legende Milana Mladenovića koje su ga zajedno sa njegovima pjesmama učinile besmrtnim.

Izjava se odnosila na Banju Luku i čuvenu banjalučku ljepoticu, džamiju Ferhadija, srušenu je prije 28 godina. Izniman ljudski čin se veže za taj crn i tragičan period. 

Borac za mir tokom agresije na BiH

Godinu i po nakon što je odbio da svira u Banjoj Luci preminuo je od raka gušterače, a imao je samo 36 godina.

Suočen sa slikom užasa i svakodnevnim razaranjima govorio je da je život postao nemoguć. Rođen je u Zagrebu, rastao u Sarajevu, slavu je stekao u Beogradu.

Bio je hrabar i principijelan i borac za mir tokom agresije na BiH i Hrvatsku tokom devedesetih godina.

Usred rata i raspada Jugoslavije, kada su gotovo svi nijemo šutili, Milan je na dodjeli nagrade za grupu godine na manifestaciji "Beogradsko proleće" 1992. godine skrenuo pažnju na stradanja ljudi širom BiH i Hrvatske.

- Nama je bilo vrlo olakšano da osvojimo ovu nagradu, zbog toga što su mnogi naši drugovi morali da napuste ovu zemlju, a neki od njih ovog trenutka možda su živi, a možda i nisu živi - u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, Dubrovniku, Rijeci... - rekao je Milan i pozvao na minut šutnje za sve žrtve rata.

Sarajevo je vjerovatno mračno uticalo na mene

Za Milana Mladenovića sve je zapravo krenulo iz Sarajeva gdje se doselio kao šestogodišnjak sa svojom porodicom.

- Sarajevo je vjerovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali – ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Bio sam klinac s naočalama i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na satove kod čuvenog Garija Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Poslije sam preselio u Beograd - govorio je Mladenović.

Svoju vezu sa Sarajevom Milan nikada nije pustio. Pjesma Ekatarine Velike pod nazivom "Sarajevo" jedna je od onih kojima je održavao svoju konekciju sa ovim gradom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.