ODLAZAK LEGENDE

Zoran Redžić za „Avaz“ o smrti Vlade Pravdića: Ostali smo još samo nas trojica

U originalnoj postavi bili smo Brega, Bebek, Vlado, Ipe i ja

Milić Vukašinović, Vlado Pravdić i Zoran Redžić. Avaz

6.12.2023

Cijeli region jučer je ostao zatečen viješću o smrti legendarnog klavijaturiste „Bijelog dugmeta“ Vlade Pravdića.

Vlado je umro uoči svog 74. rođendana, koji je trebao proslaviti danas, a posljednjih mjeseci, kako saznajemo, borio se s teškom bolešću.

Vlado je rođen u Sarajevu, a već sa šest godina počeo je učiti svirati klavir. Nakon završene srednje muzičke škole studirao je fiziku, koju je i završio.

Život u Americi

Prvi ozbiljniji muzički angažman imao je s „Ambasadorima“, s kojima je svirao sedam mjeseci. U proljeće 1971. godine pristupio je „Indexima“, zamjenjujući Ranka Rihtmana, koji je napustio grupu.

U postavi „Indexa“ Vlado Pravdić je bio do 1973. godine, do prelaska u grupu „Jutro“, kako se u to vrijeme zvala buduća grupa „Bijelo dugme“.

U jednom momentu Pravdić je napustio „Bijelo dugme“ i povukao se iz svijeta muzike, no s grupom je nastupio još nekoliko puta na velikim koncertima. Godinama je živio u Americi, a posljednjih godina boravio je u Splitu.

Njegov kolega iz prve postave „Bijelog dugmeta“ i višedecenijski prijatelj - basista Zoran Redžić veoma je pogođen viješću o smrti.

- Dolazio je kod mene. Viđali smo se. Znamo se još prije „Bijelog dugmeta“, svirali smo u „Jutru“ zajedno. To znači 1972.- 1973. godina. On je bio više „mamin sin“, u odnosu na nas, mi smo bili gulanferi. On je bio fino odgojen, pristojan, ljepuškast. Baš me iznenadilo - govori nam Redžić.



Prva postava „Bijelog dugmeta“. Društvene mreže

Posljednji mail

Kaže nam i kako mu je govorio o svojoj bolesti.

- Jednom prilikom, kad je bio kod mene, rekao mi je da je imao rak prostate, pa da je to operirao, te da je na kemoterapiji. Jednom prilikom mi je javio da dobro podnosi kemoterapiju. I posljednji mail koji mi je poslao je bio da je operirao kičmu, ali da će mi se javiti - kaže Redžić.

Posljednji nastup Pravdić je imao 28. oktobra u Skoplju prošle godine, u okviru koncerta „Indexi i prijatelji“, a posljednji u svom rodnom gradu 25. oktobra 2022.

- Ostali smo samo još trojica iz originalne postave „Bijelog dugmeta“ - Goran Bregović, Željko Bebek i ja. Otišli su nam, nažalost, Vlado i Ipe Ivandić - govori Redžić uz uzdah.

Iskren i dobar čovjek

Jedan od pjevača „Bijelog dugmeta“ Alen Islamović je također tužan zbog smrti Pravdića.

- Vlado, neka ti je laka zemlja. Bio si iskren i dobar čovjek. Bilo mi je zadovoljstvo biti u tvom društvu - poručio je Islamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.