LJEVIČARI

Španija: Stranka Podemos pozvala na bojkot Eurosonga jer je prihvatila Izrael

Stranka Podemos od januara pokušava spriječiti Izrael da učestvuje na Euroviziji jer smatraju da su počinili genocid u svojim napadima na Gazu

Gaza u ruševinama. Anadolija

S. S. / Anadolija

7.3.2024

Ione Belarra, čelnica krajnje lijeve stranke Podemos, koja je povukla podršku manjinskoj lijevoj koalicijskoj vladi u Španiji i prešla u opoziciju, pozvala je "sve demokratske zemlje" na bojkot Eurovizije jer je prihvatila Izrael.

- Ako Izrael koji je počinio genocid ide na Euroviziju, nijedna zemlja koja brani ljudska prava i koja je demokratska ne bi trebala učestvovati na Euroviziji. Ovo je odvratno pranje - navela je Belara na X.

Stranka Podemos od januara pokušava spriječiti Izrael da učestvuje na Euroviziji jer smatraju da su počinili genocid u svojim napadima na Gazu.

Podemos, koji je parlamentu podnio prijedlog da španska radiotelevizijska korporacija RTVE preko španskog ministarstva vanjskih poslova preuzme inicijativu za isključenja Izraela s Eurovizije, za to nije naišao na dovoljnu podršku drugih političkih stranaka.

Podemos je također poslao pismo europarlamentarcima nekih političkih stranaka poput Ujedinjene ljevice u Španiji, Galicijskog nacionalističkog bloka, Sumara i organizatorima Eurosonga, tražeći da se Izraelu zabrani učešće na ovogodišnjem takmičenju zbog neselektivnog napada u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.