ŠVEDSKA

Uvedene dvije velike promjene na Eurosongu

Sada će velika petorka zajedno sa Švedskom nastupati uživo u polufinalima iako su direktno plasirani u finale

Eurosing 2024.. Društvene mreže

L. S. R.

12.3.2024

Švedska nacionalna televizija SVT najavila je promjene na ovogodišnjem Eurosongu u Malmeu. Prvi put će predstavnici zemalja velike petorke (Francuske, Njemačke, Italije, Španije i Ujedinjenog Kraljevstva) i zemlje domaćina, Švedske, nastupiti uživo u polufinalima.

Prethodnih godina tokom polufinala puštao se samo kratki isječak svake njihove probe. Sada će velika petorka zajedno sa Švedskom nastupati uživo u polufinalima iako su direktno plasirani u finale. Ovo je raspored njihovih nastupa.

Prvo polufinale: Njemačka, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Drugo polufinale: Francuska, Italija, Španija.

Pravednije igralište

- Smatramo da ova promjena daje zemljama velike petorke i zemlji domaćinu pravednije igralište u velikom finalu budući da sada imaju priliku stvarno nastupiti u polufinalima. To je također prednost i za publiku u areni i za gledatelje kući jer mogu uživo vidjeti nastupe svih izvođača koji se natječu prije finala", rekla je  Eba Adilson (Ebba Adielsson), izvršna producentica Eurosonga 2024.

U subotu, 11. maja, kada je finale, glasanje za gledatelje zemalja učesnica bit će otvoreno neposredno prije izvođenja prve pjesme. Gledaoci će moći glasati dok se pjesme izvode umjesto da čekaju da se svi predstave, kao što je bio slučaj otkako je javno glasovanje uvedeno 1997.

Također, obožavatelji u zemljama koje ne učestvuju, dakle ostatak svijeta, imat će 24 sata prednosti u glasanju. Online glasanje otvorit će se za ostatak svijeta odmah nakon završetka druge generalne probe u polufinalima i finalu, koji se održavaju večer prije, i ostat će otvoreno do početka nastupa uživo.

Glasati odmah

- Glasanje u finalu bilo je otvoreno kada svi finalisti završe s pjevanjem. Umjesto toga, želimo pružiti priliku da uključimo gledatelje od samog početka - ako vidite nešto što vam se sviđa, trebali biste moći glasati odmah. Također možete, naravno, pričekati rekapitulaciju na kraju, kao i prethodnih godina - kaže Eba Adilson.

Nacionalni žiriji u svakoj zemlji koja učestvuje i dalje će glasati samo u velikom finalu (što čini gotovo 50% konačnog rezultata s nešto više od 50% glasova javnosti).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.