TAKO TI JE, MALA MOJA...

Kako će "Bijelo dugme" proslaviti 50. rođendan

U rok varijanti nastupit će na Arsenal festu u Kragujevcu

"Bijelo dugme". Društvene mreže

18.3.2024

"Bijelo dugme", prema mnogima najveći i najznačajniji bend ikada na prostoru bivše Jugoslavije, ove godine obilježava 50. rođendan.

Mada detalji slavljeničkih nastupa još nisu poznati, u muzičkim krugovima se špekulira da bi obilježavanje rođendana moglo krenuti iz Sarajeva, gdje je sve i počelo 1974., te da su u planu i drugi regionalni centri. Poznato je da će to učiniti na ograničenom broju koncerata ove godine.

Izvorna varijanta

Navodno, „Bijelo dugme“ sviralo bi u izvornoj, rok varijanti, a ne s Orkestrom za svadbe i sahrane Gorana Bregovića, kako nastupa već duže vrijeme.

Ipak, ono što je poznato jeste da legendarni bend iz Sarajeva stiže na Arsenal fest 2024. u Kragujevcu, koji se održava od 27. do 29. juna, i to u rokenrol postavi.

„Bijelo dugme“ svirat će na Main stageu Kneževog arsenala druge festivalske večeri, u petak, 28. juna, u sklopu obilježavanja 50 godina od objavljivanja prvog albuma "Kad bi' bio bijelo dugme" (1974. godine).

Alfa i omega „Dugmeta“ Goran Bregović i njegova ekipa za tu priliku riješili su da se vrate rokerskim aranžmanima.

Srednji stalež

Višedecenijsku neprolaznost ovih pjesama "Bijelog dugmeta" Goran Bregović ovako objašnjava:

- Vidio sam da, manje-više, svako u repertoaru ima neku pjesmu "Dugmeta". Nema mnogo stvari koje tako dug period uspiju da prežive. Ja sam dijete iz srednje klase, moj otac je bio vojno lice, majka knjigovođa. Imam taj ukus djece iz porodica srednjeg staleža. To je ukus koji je naš, normalan, prirodan, i iz tog ukusa je ta muzika pisana, tako da je možda i to jedan od razloga.


Ko će sve svirati

Još nije precizirano u kojem sastavu će svirati „Bijelo dugme“ u rok varijanti. Ipak, sigurno je da će tu biti pjevači Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović, basista Zoran Redžić, bubnjar Điđi Jankelić, a na klavijaturama će biti Bregovićev saradnik Ognjen Radivojević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.