EUROSONG

Nizozemski javni servis se oglasio nakon diskvalifikacije njihovog predstavnika: Šokirani smo odlukom

Tamo je nekoliko puta ponovio da ne želi da ga snimaju, što nije ispoštovano

Jost Klajn. AP

E. Ć.

11.5.2024

Nizozemska kompanija AVROTROS, koja organizuje učešće Nizozemske na Eurosongu, izdala je saopćenje povodom isključenja Josta Klajna (Joos Klein).

Emiter je u saopštenju pružio dodatne informacije o incidentu koji je doveo do Klajnovog isključenja iz takmičenja.

AVROTROS kaže da su "predložili nekoliko rješenja“ kako bi pomogli u rješavanju situacije, ali da je „EBU već odlučio da diskvalifikuje Josta Klajna“. Televizija navodi da „kaznu smatra veoma teškom i nesrazmjernom“.

Nizozemci navode da je sve počelo kada su "Josta nakon nastupa u četvrtak, i uprkos dogovoru sa njim, kamere pratile u green room“.

- Tamo je nekoliko puta ponovio da ne želi da ga snimaju, što nije ispoštovano. To je dovelo do toga da je Jost napravio prijeteći potez ka kameri. Jost nije dirao operatera. Incident je prijavljen i EBU je pokrenuo istragu - navodi se u saopštenju.

Između ostalog, AVROTROS napominje:

- Jučer i danas smo obavili opsežne konsultacije sa EBU-om i predložili nekoliko rješenja. Međutim, EBU je odlučio da diskvalifikuje Josta Klajna. AVROTROS smatra da je kazna preteška i nesrazmerna. Mi se zalažemo za dobre manire, nemojte se misliti drugačije, ali, po našem mišljenju, zabrana je nesrazmjerna ovom incidentu.

Veoma smo razočarani i uznemireni zbog miliona navijača koji su bili toliko uzbuđeni zbog večerašnjeg finala. Ono što je Jost donio Nizozemskoj i Evropi nije trebalo ovako da se završi - zaključuje se u saopštenju, a prenosi "euronews".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.