U 53. GODINI

Preminuo Pol Spenser, muzičar i autor najpoznatije pjesme u svijetu fudbala

Iza Pola je ostalo predivno muzičko zavještanje i sjećanje na brojne divne trenutke

Pol Spenser. Platforma X

N. H.

17.6.2024

Dario G, muzička zvijezda devedesetih, preminuo je u 53. godini. Muzičaru, kojem je pravo ime Pol Spenser, prije godinu dana je dijagnostificiran je rak.

- S velikom tugom vas obavještavamo da je naš voljeni Pol Spenser preminuo ranije danas. On je bio pozitivan do kraja, ali ovu bitku više nije mogao da bij - napisala je njegova porodica na Instagramu.

Kako navode, iza Pola je ostalo predivno muzičko zavještanje i sjećanje na brojne divne trenutke.

- Nedostajat će svima koji su ga voljeli. Sijaj sjajno zvijezdo naša - stoji u postu.

Dario G je prvobitno bio duo, koji su formirali Pol i Skot Roser, koji su se upoznali dok su studirali muziku u Mančesteru, devedesetih.

Bend je dobio jedinstveno ime po tadašnjem menadžeru Crewe Alexandra FC Dariju Gradiju.

Postavili su mali studio u Polovoj kući, a kasnije su dodali i trećeg člana i Stiven Spenser se pridružio grupi.

Godine 1997. osvojili su zlato sa "Sunchyme", ljetnom plesnom himnom koja je osvojila britansku naciju, a koja je napravljena na osnovu uzorka melodije Akademije snova, Life In A Northern Town.

Prodat u više od 600.000 primjeraka samo u zemlji, dospio bi na prvo mjesto da nije bilo omaža Eltona Džona princezi Dajani, klasiku "Candle In The Wind".

Nakon "Sunchyme", stigao je i hit Carnaval De Paris, koji je postao nezvanična himna Svjetskog prvenstva 1998. u Francuskoj, gdje je Engleska pala u osmini finala - pjesma je ponovo objavljena uoči Svjetskog prvenstva 2002.

Ostali hitovi uključuju Voices, Sunmachine i Dream to Me, pri čemu je posljednji semplovao refren "Dreams", hit grupe Cranberries.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.