FORMULA 1

Ferstapen pobjednik Velike nagrade Majamija

Lekler na čelu generalnog plasmana sada ima 104 boda, 20 više od Ferstapena, dok je Peres treći sa 66

Maks Ferstapen slavi pobjedu. TWITTER: F1

S. S. / Sport Klub

8.5.2022

Vozač Red Bula Maks Ferstapen (Max Verstappen) trijumfovao je na prvoj Velikoj nagradi Majamija u istoriji, koja je vožena kao peta runda ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Holandski vozač je na ulicama Majamija upisao treću pobjedu ove sezone, a 23. u karijeri, ispred Šarla Leklera (Charles Leclerc) u Ferariju, koji je imao nešto manje od četiri sekunde zaostatka. Na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao se drugi vozač italijanskog tima Karlos Sains junior (Carlos Sainz Jr.).

Ferstapen je ključni potez na putu do trijumfa izveo na startu, kada je pretekao Sainsa, a potom je strpljivo čekao svoj trenutak da napadne Leklera. Priliku za to je dobio na početku devetog kruga i brzo se odvojio od Monežanina, koji se vratio u trku u samom finišu poslije izlaska sigurnosnog vozila na stazu. Do usporavanja trke je došlo poslije incidenta između vozača Meklarena Landa Norisa (Norris) i Pjera Gaslija (Pierre Gasly) u bolidu Alfa Taurija u 41. krugu.

Nakon "Safety cara" ostalo 11 krugova

Kada je trka nastavljena do kraja je ostalo 11 krugova, Lekler je dugo bio manje od sekunde iza Ferstapena, ali zapravo nijednog trenutka nije mogao da ga napadne. Iza njih dvojice Sains je bio na sigurnom putu do treće pozicije do izlaska sigurnosnog vozila, da bi potom trpio ozbiljne napade drugog vozača Red Bula Serhija Peresa (Sergio Perez). Meksikanac je u jednom trenutku čak i uspio da se nađe ispred njega, ali je Sains pametno odreagovao i vratio se na treću poziciju.

Peres je na kraju morao da se zadovolji četvrtom pozicijom, sa dvije sekunde zaostatka u odnosu na podijum, a osam sekundi ispred Džordža Rasela (George Russell) u Mercedesu. Britanac je po nove pneumatike otišao tek kada je trka usporena, a do petog mesta je došao pretekavši timskog kolegu Luisa Hamiltona (Lewis). Obojica su se poprilično mučili protiv Valterija Botasa (Valtteri Bottas) u Alfa Romeu, a greška finskog automobiliste omogućila im je prolaz, dok je on kao sedmoplasirani prošao kroz cilj.

Osmo mjesto zauzeo je vozač Alpina Esteban Okon (Ocon), i to poslije starta sa začelja poslije propuštenih kvalifikacija, ispred timskog kolege Fernanda Alonsa. Dvostruki svjetski šampion je došao do devetog mjesta uprkos kazni od pet sekundi zbog kontakta sa Gaslijem, a posljednji bod pripao je Aleksu Albonu (Alex) u Vilijamsu.

Šumaher izbacio Fetela

Pored incidenta koji je doveo do Norisovog (Norris) okretanja za više od 360 stepeni na stazi, viđeno je još nekoliko, a među njima su se istakli oni u duelima između vozača Aston Martina i Hasa. Prvo je Mik Šumaher (Mick Schumaher) izbacio sa staze svog mentora Sebastijana Fetela (Sebastian Vettel), pošto je do tada imao najbolju trku ove sezone, a zatim je i Kevin Magnusen izgurao Lensa Strola.

Pored incidenta koji je doveo do Norisovog okretanja za više od 360 stepeni na stazi, viđeno je još nekoliko, a među njima su se istakli oni u duelima između vozača Aston Martina i Hasa. Prvo je Mik Šumaher izbacio sa staze svog mentora Sebastijana Fetela, pošto je do tada imao najbolju trku ove sezone, a zatim je i Kevin Magnusen izgurao Lensa Strola.

Lekler na čelu generalnog plasmana sada ima 104 boda, 20 više od Ferstapena, dok je Peres treći sa 66.

Naredna trka sezone Formule 1 vozi se za Veliku nagradu Španije na stazi "Katalunja" 22. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.