AUTO-MOTO

Mercedes se oprašta od ručnog mjenjača

Od 2023. godine, ručni mjenjači će biti postepeno izbačeni iz ponude zbog male potražnje

A. Č.

30.5.2022

Od 2023. godine, ručni mjenjači će biti postepeno izbačeni iz ponude - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Mnogima vjerovatno zvuči i čudno da njemačka kompanija i dalje nudi modele sa ručnim mjenjačem, međutim u pojedinim automobilima koji se nalaze u aktuelnoj ponudi Mercedesa i dalje možete pronaći papučicu kvačila. Međutim, uskoro i to postaje stvar prošlosti.

Mnogi proizvođači su najavili da odustaju od proizvodnje manuelnih mjenjača, a Mercedes im se upravo pridružio. 

Od 2023. godine, ručni mjenjači će biti postepeno izbačeni iz ponude zbog male potražnje. U razgovoru sa njemačkom publikacijom Automobilwoche, jedan od glasnogovornika njemačke kompanije tvrdi da su se želje i ukusi kupaca promijenili jer sve više ljudi želji potpuno električna ili plug-in hibridna vozila.


Ušteda novca

Naravno, ova odluka će značiti za Mercedes i na polju uštede novca jer neće morati da investiraju u razvoj manuelnih mjenjača. 

Nije kao da su sada vrlo popularni, jer su dostupni u svega nekoliko verzija modela A-Klase, B-Klase i CLA. Tačnije, radi se o pristupačnijim varijantama sa slabijim motorima, koje nisu dostupne na mnogim tržištima, primjera radi u SAD gdje svakako i nisu ljubitelji niti poznavaoci ručnih mjenjača.

U oktobru 2020. godine, šef Mercedesovog tima za istraživanje i razvoj, Marcus Schaeffer, upozorio je na plan ovog brenda luksuznih automobila koji se tiče eliminisanja ručnih mjenjača iz ponude, pa novo saopštenje i nije iznenađenje. 

Dobar primjer je i nova generacija C-Klase, koja je po prvi put dostupna isključivo sa automatskim mjenjačem.

BMW će i dalje imati pedalu kvačila

I dok se Mercedes oprašta od mjenjača koji zahtjeva od vozača da se više uključi u vožnju, najveći rival BMW i dalje dozvoljava svojim korisnicima potpunu kontrolu, i to u osnovnim verzijama performantnih modela M3 i M4. Novi BMW M2 će također imati pedalu kvačila, dok su neki jeftiniji automobili, kao što je Serija 1, na određenim tržištima i dalje dostupni sa ručnim mjenjačem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.