VISOKA TEHNOLOGIJA

Nova Toyota Corolla bogatija nego ikad: Pojačana snaga, sigurnosni sistemi, multimedija...

Za očekivati ​​je novu masku, okvir svjetala za maglu i novi dizajn felgi zajedno s bojama karoserije

Nova Corolla izgleda besprijekorno. TOYOTA

M. K.

3.6.2022

Toyota priprema facelift modela Corolla za 2023., a s njom će kupci dobiti više snage od hibridnih pogona, nove sigurnosne sisteme i multimediju, prikazanu na većem ekranu.

Za očekivati ​​je novu masku, okvir svjetala za maglu i novi dizajn felgi zajedno s bojama karoserije. Isti je slučaj i s interijerom, koji je dobio nekoliko boja, pridonijevši sveukupnom doživljaju.

Corolla je opremljena najnovijim multimedijskim i digitalnim sistemima. Veći 10,5-inčni ekran na središnjoj konzoli predstavlja novu kvalitetu grafike. Od skupljih paketa opreme, Corolla dobiva i 12,3-inčni ekran koji se može prilagoditi željama vozača u četiri različita načina rada. Do sada je Toyota u tom pogledu malo zaostajala za konkurencijom. Svaki kupac će dobiti 4 godine besplatnog pristupa Internet povezivanju i sistemima Toyota Smart Connect ili Toyota Smart Connect Pro, koji će omogućiti stalan pristup online navigaciji, prometnim informacijama i drugim podacima korisnim tokom putovanja, prenosi portal automobili.ba.


Nova Corolla još privlačnija za kupce. TOYOTA

Corolla će također sadržavati glasovnog asistenta i opciju daljinskog upravljanja nekim funkcijama automobila, poput zatvaranja i otvaranja prozora, postavljanja klima-uređaja ili paljenja kontrolnog svjetala.

Iako se izgled automobila općenito ne mijenja, hibridna tehnologija se mijenja. Nova Corolla će dobiti petu generaciju hibridnog pogona s više snage od elektromotora. Tako da verzija 1.8 treba imati 140 KS, a verzija 2.0, 196 KS. Osim toga, automobili će biti lakši zbog smanjenja baterije za 18 kg.

Sve će to osnovnu verziju hibridnog pogona učiniti još privlačnijom za kupce. Na primjer, ubrzanje do 100 km / h je poboljšano sa 10,9 sekundi na 9,2 sekunde. Pored ovoga, emisije i potrošnja goriva ostaju nepromijenjeni.

Jači hibrid postat će još “sportskiji”. Pogon od gotovo 200 KS omogućit će Corolli da ubrza do 100 km/h za 7,5 sekundi, a uz to će biti i nešto štedljiviji od sadašnje sa 184 KS.

Uz ove promjene poboljšane su i vozne karakteristike. Ne samo što se tiče ovjesa, već i osjećaja vozača pri ubrzavanju. Pritiskom na papučicu gasa bolje se odražavaju namjere vozača, a snažniji električni dio pogona smanjuje opterećenje motora s unutrašnjim sagorijevanjem pa će u kabini biti tiši.


Kontrolna tabla s velikim displayom. TOYOTA

Corolla 2023 opremljena je setom Toyota T-MATE aktivnih sigurnosnih sistema koji kombinuje postojeći Toyotin paket Safety Sense s drugim sistemima pomoći u vožnji i parkiranju.

Sistem ranog upozoravanja na sudar (PCS) poboljšan je sistemom za suzbijanje ubrzanja koji reagje kada se papučica gasa oštro pritisne kada se vozi pri maloj brzini. Tu će biti i pomoć pri skretanju na raskrsnici.

Kao da to nije dovoljno, sistemi aktivne sigurnosti bit će bežično ažurirani i prošireni novim funkcijama tokom cijelog životnog vijeka vozila.

Ali još nije gotovo. Novost u Toyoti je Safe Exit Assist, sistem koji upozorava na vozila koja se približavaju sa stražnje strane kada pokušate otvoriti vrata. Drugo rješenje (poznato od azijskih konkurenata) je sistem koji vas podsjeća da prilikom izlaska iz automobila provjerite jeste li dijete ostavili na stražnjem sjedalu.

Osvježena Toyota Corolla će se u Evropi naći u prodaji u provoj polovici 2023.. Cijene još nisu objavljene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.