VEĆA UDOBNOST

Mercedes predstavio električni EQS SUV

Sa luksuznom limuzinom EQS i sportskom limuzinom EQE, Mercedes je ušao u novu – električnu eru u višim segmentima

Električni EQS SUV. BIHAMK

H. J. I.

16.10.2022

Mercedesov električni SUV nudi više prostora, veću udobnost i savremenu povezanost za prevoz do sedam putnika u svojoj avangardnoj, luksuznoj unutrašnjosti. Zahvaljujući snažnim električnim motorima, 4MATIC pogonu na sva četiri točka i inteligentnom režimu vožnje off-road, EQS SUV je takođe sposoban da se sa lakoćom nosi sa svakom vrstom terena.

Svi EQS SUV modeli imaju električni pogon (eATS) na zadnjoj osovini, a verzije sa 4MATIC-om takođe imaju eATS na prednjoj osovini. U modelima 4MATIC, funkcija Torque Shift obezbjeđuje inteligentnu, kontinuirano promjenjivu raspodjelu obrtnog momenta između zadnjeg i prednjeg elektromotora i na taj način korištenje najefikasnijeg pogona u svakom trenutku.

Airmatic zračno vješanje sa kontinuirano podesivim prigušivačem ADS+ je standardna oprema, a nivo vozila se može podići za nekoliko centimetara. Pored Dynamic Select režima, Eco, Comfort, Sport i Individual, verzije 4MATIC imaju još jedan režim za vožnju van utabanih podloga. Štaviše, upravljanje zadnjom osovinom sa uglom upravljanja do 4,5 stepeni je standardno, dok je opciono dostupna verzija sa uglom upravljanja do 10 stepeni.

Mercedes predstavio električni EQS SUV. BIHAMK

Novi EQS SUV dijeli dugo međuosovinsko rastojanje (3210 mm) sa EQS limuzinom, ali je preko 20 cm viši. Njegove dimenzije su: 5.125/1.959/1.718 mm (dužina/širina/visina). Unutrašnje dimenzije imaju koristi od ovih izdašnih SUV dimenzija i od prednosti namjenskog dizajna prilagođenog električnoj platformi. Drugi red sjedišta se standardno može električno podesiti, a treći red sjedišta sa dva dodatna zasebna sjedišta i širokim komfornim funkcijama za sve putnike dostupan je kao opcija.

Vrhunac u unutrašnjosti je MBUX Hyperscreen (posebna oprema). Ova velika, zakrivljena ekranska jedinica proteže se skoro od lijevog do desnog A stuba. Tri ekrana se nalaze ispod zajedničkog pokrivnog stakla i vizuelno se spajaju. OLED ekran od 12,3 inča ispred suvozača pruža sopstveni ekran i kontrolnu oblast. U Evropi i u sve većem broju zemalja, suvozač na prednjem sjedištu takođe može da gleda dinamične sadržaje dok je vozilo u pokretu. To je zato što Mercedes-EQ može da se osloni na inteligentnu logiku blokiranja zasnovanu na kameri: ako kamera otkrije da vozač gleda u ekran suvozača, sistem automatski zatamnjuje dinamički sadržaj.

Mercedes predstavio električni EQS SUV. BIHAMK

Mercedes me Charge je jedna od najvećih mreža za punjenje širom svijeta: trenutno obuhvata preko 700.000 punjača naizmjenične i jednosmjerne struje, uključujući oko 300.000 njih u Evropi. Od 2021. godine, Mercedes-Benz je obezbjedio naknadnu kompenzaciju zelenom strujom kada kupci koriste Mercedes me Charge za punjenje svojih automobila u Evropi.

Sa modelom EQS SUV, Mercedes-Benz čini veliki korak ka mobilnosti sa nultom emisijom i približava se ispunjenju Ambicije 2039. Verzije koje će se ponuditi na tržištu biće EQS+ 450, EQS 450 4MATIC i EQS 580 4MATIC, a u zavisnosti od opreme i konfiguarcije vozila, domet po WLTP protokolu iznosi do 660 km.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.