NEKOLIKO MODELA

Tesla povlači sa tržišta 363.000 električnih automobila

Razlog povlačenja su nedostaci u novoj verziji softvera koji je namijenjen za ovaj automobil

Tesla mora povući 363.000 automobila sa tržišta. AP

H. J. I.

17.2.2023

Kompanija Tesla najavila je kako će sa tržišta povući 363.000 električnih automobila zbog nedostataka u novoj verziji softvera koji je namijenjen za ovaj automobil.

Prema pisanju Financial Timesa, povlačenje automobila odnosi se na model S i model X koji su proizvedeni između 2016. i 2023. godine, kao i na modele Y proizvedene 2020. godine.

Beta verzija softvera

- Regulatorno tijelo Sjedinjenih Američkih Država naglasilo je kako bi nedostaci u novoj verziji softvera mogli prouzrokovati nesreće - piše britanski list.

Tesla je prošle godine prodala 1,3 miliona vozila šriom svijeta. Povlačenje sa tržišta odnosi se na svako vozilo koje je u sebi sadržavalo beta verziju softvera za potpuno samostalnu vožnju. Inače, za instalaciju ovog softvera kompanija korisnicima naplaćuje dodatnih 15.000 dolara.

Samostalna vožnja

Inače, softver koji omogućava samostalnu vožnju u stanju je mijenjati trake tokom vožnje iako vozač i dalje mora obraćati pažnju na situaciju u saobraćaju.

- Ipak, američki regulatori saopćili su kako softver zbog kvara može napraviti problem prilikom ulaska vozila u raskrsnice. Vozila mogu da putuju pravo kroz raskrsnice i to iz trake za skretanje, da se ne zaustave na znaku STOP ili neoprezno prođu kroz žuto svjetlo na semaforu - pojašnjava se u odluci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.