LEGENDE

Specijalni Mustang u čast preminulog vlasnika kompanije

Shelby American će napraviti samo 100 primjeraka ovog modela

Carroll Shelby Centennial Edition Mustang. Shelby American

N. D.

20.2.2023

Karol Šelbi (Carroll Shelby) je bio legenda američke automobilske kulture, a da danas živ, 11. januara bi napunio 100 godina. Njegova kompanija je tim povodom predstavila specijalno izdanje Forda Mustanga GT.

Pun naziv modela glasi Carroll Shelby Centennial Edition Mustang, a kompanija Shelby American ga nudi u specijalnoj seriji i ograničenom broju. Poboljšanja nisu samo na nivou performansi, nego se uz Centinnial oznake na vozilu dobija u Stetson šešir sa potpisom i Shelby Centennial knjiga koju je objavio Team Shelby.

Pored uobičajenih izmjena na eksterijeru, specijalni Shelby Mustang ima pruge, ambleme i oznake u motivu Centennial. Automobil je presvučen crnim Le Man vinilom. U kabini su specijalne oznake na panelima vrata, tepisima i na kožnom tapacirungu.

Specijalno izdanje Forda Mustanga GT. Shelby American

Ispod poklopca motora je petolitarski V8 motor sa kompresorom koji isporučuje 750 KS, a snaga se prenosi na asftalt preko seta točkova sa felgama od 10 inča i specijalnih pneumatika u dimenziji 305/30/20.

Poklopac motora ima otvor za vazduh, ugrađen je hladnjak visokih peroformansi i Borla ispušni sistem, kao i sportske opruge, stabilizacione šipke i Brembo prednje kočione čeljusti koje se prave samo za Ford.

Shelby American će napraviti samo 100 primjeraka ovog modela. Tjunerski paket za fabrički Mustang GT ima početnu cijenu od 49.995 dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.