FORMULA 1

Red Bull prestavio novi bolid RB19

Nos je nešto širi i bolje se stapa s pretposljednjim elementom prednjega krila koje je sada veće površine i manje se spušta prema sredini i rubu

Novi bolid Red Bulla RB19. Twitter

G. Š.

23.2.2023

Prvoga dana predsezonskoga testa u Bahreinu predstavljne je novi bolid aktualnih svjetskih prvaka (Red Bull) RB19 koji je očekivano sličan izuzetno uspješnom prethodniku, ali ima i neke vidljive razlike u odnosu na RB18.

Nema velike razlike

Nakon što su na predstavljanju nove sezone pokazali prošlogodišnji RB18, Red Bull je bio jedina ekipe čiji novi bolid nismo vidjeli uoči početka trodnevnoga predsezonskog testa u Bahreinu. Međutim, početak testiranja donio nam je i prvi pogled na Red Bull RB19 koji je na prvi pogled jako sličan prethodniku - vizualno nema dramatičnih razlika, što i nije čudno ako se prisjetimo da je Red Bull prošle godine imao 17 pobjeda na 22 utrke, donosi MaxF1.net.

Nos je nešto širi i bolje se stapa s pretposljednjim elementom prednjega krila koje je sada veće površine i manje se spušta prema sredini i rubnim dijelovima, a bočne stranice su doživjele evoluciju te je kanal uz donji rub sada izraženiji za bolji protok vazduha u ovom području.

Usisnik iznad vozačeve glave značajno je uži, što je možda i najveća vizualna promjena u odnosu na RB18, a bočni usisnici za hlađenje vrlo su sličnoga oblika te im je donji horizontalni rub i dalje pomaknut više prema naprijed u odnosu na gornji.

Retrovizori su iznenađujuće primitivni u odnosu na konkurenciju i ono što je Red Bull koristio prošle godine pa je moguće da Red Bull tu skriva karte na prvom danu testiranja.

Probni trening

Jedan od zanimljivih detalja je i rub podnice na otprilike pola dužine bočnih stranica koji je oblika zakrivljene oštrice, uz zakrivljene izrezane dijelove podnice koji bi trebali pomoći da se zračna struja što bolje izolira od turbulencija i poveća učinkovitost podnice.

Danas će bolid voziti samo Maks Verstapen (Max Verstappen), sutra će dužnosti dijeliti on i Serhio Perez (Sergio), a u subotu će voziti samo Meksikanac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.