OBJAVLJENI SNIMCI

Neosigurane lične stvari prilikom udesa pri 50 kilometara na sat mogu vas ubiti

Nerijetko se desi da zadnja sjedišta postaju odlagalište za stvari poput flaša s pićem, laptopa, knjiga i torbi

U slučaju sudara, što potvrđuju i testovi ADAC-a, nastaje veliko trenutno usporenje. Printscreen

A. O.

15.4.2023

Pri manjim saobraćajnim nesrećama i lakši predmeti postaju projektili koji vas mogu ubiti, a mnogi vozači ne mare za smještaj ličnih stvari u za to predviđeno mjesto.

Nerijetko se desi da zadnja sjedišta postaju odlagalište za stvari poput flaša s pićem, laptopa, knjiga i torbi. U saobraćajnoj nesreći svi ti predmeti dobivaju značajno ubrzanje što ih pretvara u silovite projektile.

Naglo kočenje

Sve vrijedi i za relativno male predmete poput planinarske čizme ili flaše s vodom. Dok u mirovanju teže oko 1.5 kg, pri naglom kočenju s brzine od 50 km/h uslijed velikih inercijskih sila oni postaju ubojiti projektil od 36 kilograma.


Bezazlen nije ni tablet s masom od svega pola kilograma. U slučaju naglog zaustavljanja kad poleti, naprimjer, sa zadnje police mogao bi udariti putnika kao da se radi o predmetu od 12 kilograma, piše Revija HAK.

U slučaju sudara, što potvrđuju i testovi ADAC-a, nastaje veliko trenutno usporenje (negativno ubrzanje) iznosa i do 50 grama (do 500 m/s2). Pritom je posebno opasno kod karavana koji nema zaštitnu pregradu, pa teret doslovno može doletjeti u kabinu.

Nils Sodal je viši savjetnik za komunikacije u Norveškom automobilskom autoklubu (NAF), a nakon učestvovanja u crash testovima ostao je zgrožen činjenicom da stvari u automobilu može teško povrijediti putnike.

Moderni automobili

- Mnogi ljudi potcjenjuju opasnost od neosiguranih predmeta u automobilima. Moderni automobili su vrlo otporni na sudare, ali nepričvršćen prtljag često je uzrok ozbiljnih ličnih povreda u saobraćajnoj nesreći - rekao je Sodal.


Učestvovao je u testovima sudara s karavanom pri brzini od 50 km/h. I dok ovakav uslov ne predstavlja veliku opasnost za putnike sa stanovišta elemenata pasivne sigurnosti koje automobil pruža.

- Odložite li kameru ili neki drugi predmet težak dva kilograma na zadnju policu ili u gepek, oni bi mogli kao smrtonosni projektil sa snagom od gotovo 50 kilograma proletjeti kroz putnički prostor - naglašava Sodal.


Težina objekta u sudaru pri 50 km/h:

Tablet 0.5 kg – 12 kg

Pancerica 1.5 kg – 36 kg

Boca vode 1.5 kg – 36 kg

Skije 3 kg – 72 kg

Hladnjak 7 kg – 168 kg

Torba 20 kg – 480 kg

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.