FORMULA 1

Momenti za pamćenje: Vozači i njihovi bolidi postaju legende na stazama

Ovi trenuci su ne samo oblikovali historiju sporta, već su također zacementirali legende vozača

Hamilton u Interlagosu 2008. godine. AP

4.7.2023

U dugoj historiji Formule 1, postoji mnoštvo trenutaka koji su ostavili dubok trag u svijetu ovog sporta.

Ovi trenuci su ne samo oblikovali historiju sporta, već su također zacementirali legende vozača i momenata koji će se zauvijek pamtiti. Mnogi trenuci se i danas prepričavaju, a u nekim ljudima pobude posebne emocije. 

1) Sena i Prost za titulu u Japanu

Vjerojatno najpoznatiji trenutak u historiji Formule 1 je duel između Airtona Sene (Ayrton Senna) i  Alan Prosta (Alain) na Velikoj nagradi Japana 1988. 

Vozači su bili u istoj ekipi, McLaren-Hondi, ali rivalstvo između njih bilo je nevjerojatno intenzivno. Sena je startao s pol pozicije, dok je Prost startao drugi. 

Senin bolid je zastao na startu i on je pao na 14. poziciju. Ipak, Senne je nastavio utrku, pretekao sve vozače ispred sebe i pobijedio, ostaviviši Prosta na drugoj poziciji. Taj događaj i rivalstvo Sene i Prosta ostali su upamćeni kao jedan od najuzbudljivijih trenutaka u historiji Formule 1.

2) Šumaher osvaja sedmu titulu

Mihael Šumaher (Michael Schumacher) jedan je od najuspješnijih vozača u dugoj historiji ovog takmičenja, a njegovo osvajanje sedme svjetske titule na VN Japana 2004. bilo je nevjerovatno.

Šumaher je postao prvi vozač koji je ikada osvojio sedam titulu svjetskog prvaka, nadmašivši dosadašnji rekord koji je držao Huan Manuel Fanđo (Juan Manuel Fangio).

Njegova dominacija i uspjeh u toj sezoni obilježili su jednu od najuspješnijih karijera.

3) Borba za titulu 2008. godine

Finale sezone 2008. na stazi Interlagos u Brazilu donijelo je jedno od najuzbudljivijih završetaka. Luis Hamilton (Lewis) i Felipe Massa vodili su bitku za titulu svjetskog prvaka.

U utrci je slavio Masa, ali je Hamilton pretekao vozača Toyote Timu Gloka (Glock), osiguravajući peto mjesto i dovoljno bodova za osvajanje titule. Taj trenutak donio je nevjerojatnu dramu i pokazao koliko su borbe za titulu neizvjesne i napete.

4) Olivije Pani u Monaku

Velika nagrada Monaka poznata je po svojoj zahtjevnoj stazi i vrhunskim vozačkim vještinama koje su potrebne za uspjeh.

U 1996. godini, Olivije Pani (Olivier Panis) je šokirao sve ostvarivanjem pobjede u jednoj od najneobičnijih utrka u historiji. Kiša je natopila stazu, a mnogi vozači su odustali zbog nesreća. Pani, koji je startao s 14. mjesta, izdržao je sve izazove i prošao kroz cilj kao pobjednik.

Ova pobjeda je bila jedina u karijeri za francuskog vozača Ligier-Mugen-Honde.

5) Duel Nikija Laude i Džejmsa Hanta

Velika nagrada Japana je često dom najboljih utrka, kao posljednja u sezoni. 

Ona je 1976. godine donijela jedan od najpoznatijih duela. Niki Lauda i Džejms Hant (James Hunt) su se borili za titulu svjetskog prvaka. 

U toj utrci, usred loših vremenskih uslova, Lauda je odlučio odustati zbog opasnosti, čime je Hant imao šansu osvojiti titulu. 

Uprkos kiši i lošim uslovima, Hunt je došao do trećeg mjesta, dovoljnog za osvajanje titule.

Taj duel i Hantova pobjeda prikazani su i u filmu "Rush" 2013. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.