VOZAČ RED BULLA

Potpuna dominacija Ferstapena: Najbrži i najplaćeniji u Formuli 1

Prate ga Luis Hamilton i Fernando Alonso

Ferstapen: Drugi put zaredom na vrhu liste. AP

E. Ć.

1.12.2023

Nizozemski vozač Maks Ferstapen (Max Verstappen), osim što je praktično nepobjediv na stazi – ostvario je 19 pobjeda na 22 utrke ove sezone u prvenstvu, dominira i kada je riječ o plaćama u Formuli 1.

Član Red Bull Racinga godišnje zaradi oko 70 miliona dolara ukupno, računajući plaće i bonuse, objavio je Forbes. Nizozemac je drugi put zaredom na vrhu ove liste. Prvi iza njega je Luis Hamilton (Lewis) koji je ove godine zaradio 55 miliona dolara, a među tri najplaćenija još je i vozač Aston Martina Fernando Alonso koji je inkasirao 34 miliona.

Inače, ukupno deset najplaćenijih vozača Formule 1 zaradili su oko 258 miliona dolara tokom ove godine prije oporezivanja, što je šest miliona manje u odnosu na prethodnu godinu.

Među deset najplaćenijih vozača su još Serhio Perez (Sergio, Red Bull) koji je zaradio 26 miliona, Šarl Lekler (Charles Leclerc, Ferrari) sa 19 miliona zarade, Lando Noris (Norris, McLaren – 15), Karlos Sainc (Carlos Sainz, Ferrari – 14), Džordž Rasel (George Russell, Mercedes – 9), Pjer Gasli (Pierre Gasly, Alpina – 8) i Oskar Pjastri (Oscar Piastri, McLaren – 8).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.