BORBA ZA TRI TITULE

Usik nastavio neporaženi niz: Maestralni Ukrajinac školovao Dubou, pa ga nokautirao

Duboa je jedino imao šansu kada pogodio Usika ispod pojasa, ali nakon toga se Ukrajinac vratio još bolji i agresivniji

Usik: Upisao uvjerljivu pobjedu. AP

N. H.

27.8.2023

Oleksandr Usik (Usyk) ostao je neporažen i nakon 21. profesionalnog nastupa. Fantastični ukrajinski teškaš dominirao je u meču protiv Daniela Duboe (Dubois) od prve do posljednje sekunde, a prekid je nastupio sredinom devete runde.

Od samog početka je bilo jasno da će se Duboa mučiti sa brzinom i lateralnim kretnjama Usika i bilo je vidno da je ušao rezervirano u meč.

Analize su upućivale da bi Britanac mogao borbu učiniti „prljavom“, ali ništa od toga se nije desilo do 5. runde.

Tada je uslijedio „prljavi potez“ u režiji Duboe. On je desnim aperkatom pogodio Usika ispod pojasa, te je Ukrajinac završio na tlu, a uslijedila je petominutna pauza zbog udarca u međunožje.

Kada se oporavio od udarca ispod pojasa Usik se vratio s puno agresivnijim pristupom. Sve je više pritiskao Dubou, a krajem osme runde ga je poslao prvi put u nokdaun. Uspio se Duboa pridići, a onda ga je spasilo zvono za kraj runde. Ipak, Usik je vidno namirisao krv, agresivno je ušao u devetu rundu i porazio Dubou tehničkim nokautom.

Opravdao je Usik ovom pobjedom status favorita, a i pokazao Duboi da je barem za klasu lošiji bokser. Britanac, njegov promotor i trener su javno kritikovali pauzu zbog udarca u međunožje, a treba napomenuti da Usik, za razliku od velike većine boksera, drži relativno nisko svoj pojas i da nije od onih koji bi lažirali udarac ispod pojasa. Bilo kako bilo, Usik je slavio, a o 5. rundi i udarcu ispod pojasa dugo će se pričati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.