TALENTIRANI KARATISTA

Hamza Turulja za "Avaz" o planovima u 2024. godini: Cilj je zlato na Evropskom prvenstvu

Otac je 2017. želio prodati auto da ja odem na prvenstvo u Španiji, sada mu se odužujem, rekao je Turulja

Turulja: Najbolji karatista Balkana. Facebook

4.1.2024

Talentirani mladi karatista Hamza Turulja imao je iza sebe jednu burnu godinu. Počela je loše, raznim povredama, koje su „kočile“ njegov razvoj, a onda se desio preokret – postao je prvak Balkana i osvojio je 5. mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Olimpijske igre se održavaju narednog ljeta, a da nije izbačen karate iz sportova, sigurno je da bi Turulja bio jedan od naših najvećih uzdanica za prvo olimpijsko odličje.

Velika očekivanja

- Godina mi je počela prilično loše, ali je drugi dio sezone bio odličan. Na pet od šest turnira na kojima sam nastupio osvojio sam zlatnu medalju. Osvojio sam prvenstvo Balkana, a šlag na tortu je došlo 5. mjesto na Svjetskom prvenstvu. Tako da sam zaista prezadovoljan ovom godinom, naročito drugim dijelom – rekao je Turulja za "Dnevni avaz“.

U novu godinu ulazi s velikim očekivanjima. Nada se da neće biti povreda, jer se trenutno oporavlja od iste. Prvenstvo Balkana je osvojio s povredom.

- Želio bih da najavim da ću pokušati da se domognem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu. Bilo koja medalja bi mi bila draga, ali mislim da sa ovosezonskim rezultatima mogu doći do zlata na sljedećem Evropskom prvenstvu koje će se održati u Hrvatskoj – istakao je Turulja.

Iako je i on jako mlad, 22-godišnji Turulja radi s najmlađim naraštajima. Ne bi imao ništa protiv da neko od njih prestigne njegove uspjehe.

- Volim njihovu energiju. Iako ja imam 22 godine, kažem za sebe da sam jedno dijete u duši. Sam sport i život gledam kao jednu igru. Iako je vrhunski sport jako težak, fizički i psihički, gledam ga kao igru u kojoj ja trebam „prevariti“ protivnika i osvojiti poen. Tako i prenosim na djecu, volim raditi s njima – kazao je Turulja.

Dirljiva priča

Osim sjajnim rezultatima, Turulja je skrenuo pažnju i lijepom pričom kada je svom ocu za rođendan poklonio odlazak na Umru.

- Želim zahvaliti "Dnevnom avazu" koji je objavio tu priču. Nisam mislio da će to otići toliko viralno, veliki broj ljudi se javio meni i mom ocu i zbog toga želim zahvaliti. 

Moj otac i moja cijela porodica su mi velika podrška. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće postići bez njih i njihove podrške. Mislim da je ovo bio samo mali poklon za ono što zaslužuje – naveo je Turulja.

Ispričao je i jednu anegdotu koju malo ko zna.

- Koliko su uz mene oni uz mene dovoljno govori i priča da je moj otac 2017. htio da proda naš automobil kako bih ja otišao na Svjetsko prvenstvo u Španiju. Tim potezom su pokazali koliko su uz mene i koliko žele da uspijem. I nadam se da ću u budućnosti moći da im se još više zahvalim – otkrio je Turulja za "Dnevni avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.